Четвъртък,

Ансамбъл “Чинари” възроди българщината с “Ние българите” в НДК

От: Failed to load user -
1622
Ансамбъл “Чинари” възроди българщината с “Ние българите” в НДК
A
A
A

Асен Павлов призова от сцената за въвеждане на часове по българска традиция, бит и култура

Елегантен, стилен, стегнат и въздействащ фолклорен спектакъл-кампания "Ние българите" поднесоха танцьорите от ансамбъл "Чинари" пред препълнена зала 1 на НДК, във вторник вечер. Над 60 участника от сцената – танцьори от ансамбъла, музиканти от Оркестъра за народна музика на БНР, група "Етнотикс", трио "Булгарина" и квартет "Светоглас" искрено и фино докоснаха сърцата на публиката. В тези малко повече от два часа на неповторими ритми, музика, песни и танци, артистите успяха да накарат всеки в залата се почувства горд, че е българин. Ролята на тъпана, беше главна в "Ние българите" и определяше, както ритъма на спектакъла, така и емоциите и "дишането" в залата. "Невъзможно е да останеш равнодушен, под мощните ударите на 16 тъпана и развяващо се знаме от сцената, а когато към това се прибавят и невероятните български фолклорни мелодии, песни, танци, гласове – картината става пълна и те кара да настръхнеш", споделиха на излизане хора от публиката.

Специален жест от страна на ансамбъл "Чинари" бе към хората от различни непрофесионални школи по танци от цяла България, давайки възможността на пет различни двойки (предварително избрани в кампанията), да премерят сили в надиграване. В ритъма на ръченица и копаница - техници, икономисти, банкери и хора с други професии дадоха пример, как всеки може да е българин по свой и достоен начин. В този толкова емоционален момент, съвсем естествено дойде и предложението на Асен Павлов – хореограф и режисьор на спектакъла, към Министерствата на Културата и Образованието - в учебната програма на учениците да бъдат въведени и часове по българска традиция, култура и бит. Предложението бе прието от публика с бурни аплодисменти.

Втората част на спектакъла продължи още по-динамично и цветно, а за финал от сцената се изля едно "Лудо хоро", последвано и от бис.

С добро настроение и заредени с изключително позитивни емоции, спектакъла на ансамбъл "Чинари" успя да накара няколко хиляди души в дъждовната вторник вечер да си тръгнат "по-българи" от всякога. Сред публиката преобладаваха предимно младите хора, а имаше и много малки децата, които танцуваха в коридорите между седалките през цялото време на "Ние българите".


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички