Неделя,

"ЛаТиДа" са заедно от петгодишни

От: Администратор -
5072
 "ЛаТиДа" са заедно от петгодишни
A
A
A

Винаги трите, винаги: Деси, Бети и Яна се познават от петгодишни. До ден-днешен са първи приятелки и правят заедно това, което най-много обичат: музика. През 2009-а решават официално да се изявяват като трио и избират за име LaTiDa. Подкрепят Поли Генова и на двете Евровизии, като от съвсем малки са на сцена с големи имена - Йорданка Христова, Нели Рангелова, Графа...

Деси срещнала първо Яна на прослушване за в "Бон-бон". После в детската градина станали дружки и с Бети. "Помня как Деси слагаше гумени гущери на парното и като се размекнеха, ядеше опашките им", разправя Елизабет. Яна добавя, че нейният първи спомен от Деси е, че била без предни зъби. Съмнение няма - русокосата фея е лудата глава в групата им. А млечните зъбки изгубила някъде в салтата по катерушките.

Яна се води най-голяма, но само за протокола, защото е родена през декември на 1989-а, а другите две момичета са през 1990-а. Най-малка се явява Бети. Деси и Бети освен в детската, били и съседки в квартала. Срещали се бабите им и както често става, разменили опит в какви културни дейности участват внучките им. Тази на Деси разказала за "Бон-бон" и Бетината баба решила да запише и тя момиченцето си. Така трите слагат началото на приятелство и куп житейски и музикални подвизи.

Една от първите им изяви била на "Славянски базар" в Беларус, но Бети още не била в "Бон-бон". Деси в един микробус, Яна - в друг и по едно време се изгубили. Като се намерили - рев, прегръдки...

"Помня дебютът ми беше, когато с Бонбоните пяхме
на концерта на Нели Рангелова. Трябваше да излизаме като на ревю, част от сценария, и аз, излязох: поза, поза пред публиката и се върнах в поза на мястото си и така стоях до края. Без изобщо да отворя уста. Като манекенка", разказва Бети.

След това, по предложение на Рози Караславова, ръководителка на "Бон-бон", момичетата продължили в музикалното училище "Любомир Пипков". Яна била година по-напред, а Бети изкарала първите четири в друго даскало. Но когато се присъединила, с Деси се примолили на директорката да са в един клас. Всеки ден излизали заедно, пътували до училището, на един чин седели, изчаквали се, докато другата има репетиция на своя инструмент - Деси на пиано, а Бети на кларинет. Пак двете в къщи - и върхът бил когато си

говорели по два часа по телефона

Техните се чудели как може да са нон-стоп една до друга и пак да има какво да си кажат. Към тези навици по-късно се присъединила и Яна.

"Ако имаше как, и на троен чин бихме седели", смее се Деси.
Бети си спомня, че когато дошла в "Пипков", трябвало да избере инструмент, с който бързо да влезе в час, защото изпуснала 4 години. И тя през цялото време си мислела, че е посочила саксофон. Накрая й дали кларинет и се шокирала. Щом засвирила обаче, си го обикнала.

Трите момичета си обещали, че ще ходят всяко лято заедно на море и досега не са нарушавали този пакт. Като тийнейджърки ги пускали и сами - и това било особено благо удоволствие. Веднъж в Приморско били във вила, от която ходели по един километър до плажа, и същото по толкова вечер до най-близкия бар, както пеят "Дорс". С токчета, естествено, като прескачали огради, провирали се в храсти.

Завършват консерваторията "Панчо Владигеров" - Яна и Бети със специалност тонрежисура, а Деси - с пиано. Често ги питат как така успяват да са приятелки. "Предполагаме, че защото се знаем от малки - както добрите, така и другите черти. И толкова сме си свикнали, че нищо не ни дразни в другата", категорична е тристранката, наречена "ЛаТиДа". "Приятелството е в това да кажеш всичко на човека срещу теб и да те разбере", отсича Деси. Всъщност са заедно от 20 години - на колкото е и "Бон-бон".

От трите Бети има сериозна връзка - от 6 години с колега-музикант. Затова Яна се смее: "Ние все си вървим в комплект и той просто ще не ще, ни търпи". А Бети добавя: "Бабата на приятеля ми му казва: "Ти имаш цял харем".

Името им хрумва, когато ги канят на пеят на юбилейния "Златен Орфей" вокалите на класически песни. Написали си дебютната песен, "ЛаТиДа" и решили, че това е името и на триото.

Един от най-щурите им спомени е, когато Поли Генова спечели първо място тук и правото да представя страната ни в Германия. Имало и екшън. На другия ден трябвало да отидат в БНТ, а на следващия да летят за Молдова. Бети и Деси

нямали паспорти

а Бети си изгубила личната карта, докато отивала от "Шейново" на "Сан Стефано". Оправили се с експресни поръчки, а хората от районното били благосклонни, защото предния ден ги видели по телевизията.

А на "малката Евровизия" в Амстердам пък се загубили. Решили да си легнат в 22 часа, а се прибрали в хотела в 3 - дотогава го търсили.

Упътвали ги в какви ли не посоки, а накрая щом стигнали, видели, че пред хотела има река и ограда и трябва да заобикалят, което отнело още половин час.

Един от най-незабравимите моменти на сцена е концерта на "Аеросмит", когато "ЛаТиДа" излязоха с подгряващите Д2. Те бяха в много ефектна рок визия, като едни дамски издания на "Кис". Не се видели лично с чичко Стив Тайлър, но го изшпионирали как прави тренировка по бокс преди да излезе на сцената. Бети казва, че това е най-сексапилния възрастен мъж на планетата.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички