Четвъртък,

7 правила, с които да спечелим "Евровизия"

От: Failed to load user -
1816
7 правила, с които да спечелим "Евровизия"
A
A
A

Английски език и неолиберална полова ориентация гарантират успеха

Поли Генова отново ще представи страната ни на "Евровизия 2016" в Стокхолм. Тя ще излезе за втори път на сцената на песенния конкурс, след като през 2011 г. пя тогавашния си хит "На инат" в Дюселдорф. Преди да си пробваме късмета за пореден път на европейския конкурс, обаче е добре да си припомним кои са триковете той да бъде спечелен. Ето седемте най-важни правила, които гарантират успех на финалите.

1. Езикът

Иска ли питане - английски! "Евровизия" признава всякакви култури, насърчава многообразието и автентичността на народите, стига изпълнителите да пеят на универсалния английски и по възможност с перфектен акцент. Рядко в историята на конкурса е печелил някой, който да е използвал родния си език. В последните 25 години единственото изключение е Мария Шерифович, която през 2007 спечели с "Молитва", изпълнена на сръбски.

2. Текстът

Текстът на песента, която трябва да спечели "Евровизия", е добре да е такъв, че да го разбира всеки европейски гражданин. Което ще рече: един доволен набор от популярни клишета. Хубаво е да се залегне на следните фрази: "forever and ever", "fly" и "sky", "touch" и "i wan't you so much". Темата, разбира се, трябва да е нещо любовно и по възможност съвсем инфантилно. Лирическият герой е влюбен и изповядва това на сцената. Сърцето му се къса от мъка и цяла Европа тъжи заедно с него. Нещо такова.

3. Ориентацията

Ето тук ни е големият пропуск. Години наред пращаме хетеросексуални и симпатични българи, които да ни представят на "Евровизия". Разбиранията ни за хубаво са прекалено остарели. Съдейки от триумфа на Кончита Вурст, а преди това на Верка Сердючка, е необходимо участникът на конкурса да е най-малкото травестит. Макар че и това вече не е кой знае какво. Необходима е нова, немислима, странна и все още неизползвана изродщина, която да спечели голямото фрийкшоу. Например: педофил-зоофил (харесва малки понита), който възпява страстта си, докато язди люлеещо се конче на сцената - на припева внезапно цвили.

4. Визията

Семплото няма шанс. Вместо него трябва да се избере друго - фундаменталният кич. Хем сме българи и имаме опит с всичко претруфено и претрупано, хем не се възползваме от него. На сцената трябва да се смесят всички цветове на дъгата. После ще е хубаво да избухне огън. Би било добре със специални съоръжения кандидатът за слава да литне във въздуха и да й пораснат ангелски крила. Изобщо - всякакви неща, които да отвлекат вниманието на зрителя от лошото пеене. Вокалните дадености са неособено важни.

5. Позитивното послание

Каквото и да става на "Евровизия", трябва да се държиш позитивно. Необходимо е постоянно да полудяваш от кеф с изречения, които издават страстна принадлежност към целия свят. Кратки пример: "Тази вечер Европа празнува" или пък "Всички очи са жадно вперени в голямата европейска сцена". Хубаво е да се стремим България да бъде схващана като щастливка да бъде забелязана навред и реториката от Световното по футбол през 94'та трябва да бъде повторена, този път обаче за музика. Добре е да се активират всички комплекси и клишета за "малката България", която рамо до рамо се бори с големите европейски сили.

6. Тънките сметки

Открай време гласуването "Евровизия" е най-сигурният начин да проследим външнополитическата ориентация на куп държави. Знае се: Гърция, Кипър, Сърбия и Турция са големият ни шанс за подкрепа. Румъния не - те вече много ни изпревариха и не се броят за балканци. Необходимо е да се вложат всякакви дипломатически усилия, за се стимулират политически пристрастия и чувство за близост. Ако трябва - среща на високо равнище между външни министри. Иначе песента - каквато, такава, стига претенции.

7. Емигрантите

Необходимо е да се активизират всички наши емигрантски общности. Тези 2-3 милиона българи, които постоянно ги жалим, че са си заминали, най-сетне могат да се включат стабилно към националните дела. Всеки българин в чужбина трябва да е предупреден, че е повече от задължително да прати смс в съдбоносната нощ в Стокхолм. Не е необходимо песента да им харесва.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички