7 правила, с които да спечелим "Евровизия"

7 правила, с които да спечелим "Евровизия"  | StandartNews.com

Английски език и неолиберална полова ориентация гарантират успеха

Поли Генова отново ще представи страната ни на "Евровизия 2016" в Стокхолм. Тя ще излезе за втори път на сцената на песенния конкурс, след като през 2011 г. пя тогавашния си хит "На инат" в Дюселдорф. Преди да си пробваме късмета за пореден път на европейския конкурс, обаче е добре да си припомним кои са триковете той да бъде спечелен. Ето седемте най-важни правила, които гарантират успех на финалите.

1. Езикът

Иска ли питане - английски! "Евровизия" признава всякакви култури, насърчава многообразието и автентичността на народите, стига изпълнителите да пеят на универсалния английски и по възможност с перфектен акцент. Рядко в историята на конкурса е печелил някой, който да е използвал родния си език. В последните 25 години единственото изключение е Мария Шерифович, която през 2007 спечели с "Молитва", изпълнена на сръбски.

2. Текстът

Текстът на песента, която трябва да спечели "Евровизия", е добре да е такъв, че да го разбира всеки европейски гражданин. Което ще рече: един доволен набор от популярни клишета. Хубаво е да се залегне на следните фрази: "forever and ever", "fly" и "sky", "touch" и "i wan't you so much". Темата, разбира се, трябва да е нещо любовно и по възможност съвсем инфантилно. Лирическият герой е влюбен и изповядва това на сцената. Сърцето му се къса от мъка и цяла Европа тъжи заедно с него. Нещо такова.

3. Ориентацията

Ето тук ни е големият пропуск. Години наред пращаме хетеросексуални и симпатични българи, които да ни представят на "Евровизия". Разбиранията ни за хубаво са прекалено остарели. Съдейки от триумфа на Кончита Вурст, а преди това на Верка Сердючка, е необходимо участникът на конкурса да е най-малкото травестит. Макар че и това вече не е кой знае какво. Необходима е нова, немислима, странна и все още неизползвана изродщина, която да спечели голямото фрийкшоу. Например: педофил-зоофил (харесва малки понита), който възпява страстта си, докато язди люлеещо се конче на сцената - на припева внезапно цвили.

4. Визията

Семплото няма шанс. Вместо него трябва да се избере друго - фундаменталният кич. Хем сме българи и имаме опит с всичко претруфено и претрупано, хем не се възползваме от него. На сцената трябва да се смесят всички цветове на дъгата. После ще е хубаво да избухне огън. Би било добре със специални съоръжения кандидатът за слава да литне във въздуха и да й пораснат ангелски крила. Изобщо - всякакви неща, които да отвлекат вниманието на зрителя от лошото пеене. Вокалните дадености са неособено важни.

5. Позитивното послание

Каквото и да става на "Евровизия", трябва да се държиш позитивно. Необходимо е постоянно да полудяваш от кеф с изречения, които издават страстна принадлежност към целия свят. Кратки пример: "Тази вечер Европа празнува" или пък "Всички очи са жадно вперени в голямата европейска сцена". Хубаво е да се стремим България да бъде схващана като щастливка да бъде забелязана навред и реториката от Световното по футбол през 94'та трябва да бъде повторена, този път обаче за музика. Добре е да се активират всички комплекси и клишета за "малката България", която рамо до рамо се бори с големите европейски сили.

6. Тънките сметки

Открай време гласуването "Евровизия" е най-сигурният начин да проследим външнополитическата ориентация на куп държави. Знае се: Гърция, Кипър, Сърбия и Турция са големият ни шанс за подкрепа. Румъния не - те вече много ни изпревариха и не се броят за балканци. Необходимо е да се вложат всякакви дипломатически усилия, за се стимулират политически пристрастия и чувство за близост. Ако трябва - среща на високо равнище между външни министри. Иначе песента - каквато, такава, стига претенции.

7. Емигрантите

Необходимо е да се активизират всички наши емигрантски общности. Тези 2-3 милиона българи, които постоянно ги жалим, че са си заминали, най-сетне могат да се включат стабилно към националните дела. Всеки българин в чужбина трябва да е предупреден, че е повече от задължително да прати смс в съдбоносната нощ в Стокхолм. Не е необходимо песента да им харесва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай