Затвориха Баба Вида. Причината

Разочаровани заради спрения достъп до крепостта са туристите

Затвориха Баба Вида. Причината | StandartNews.com

Спрян е достъпът до най-посещавания туристически обект във Видин – крепостта "Баба Вида", заради опасност от срутвания, предава БНР. За нуждата от реставрация от Регионалния исторически музей алармират отдавна, но напоследък са извършвани само аварийни ремонти. Крепостта е паметник на културата от национално значение, а Общината получи безвъзмездно за десет години правото на управление със задължение да се грижи за стопанисването ѝ.

Достъпът до "Баба Вида" е ограничен след като от музея сигнализирали за опасност от срутване, каза временно изпълняващият длъжността кмет на община Видин Юлиян Петров.

"Тук просто няма как да се сложат едни предпазни въжета или ленти и да ги заобиколиш. Маршрутът за посещения е един и същ, а компрометираните, и опасните участъци, които в момента видях, са точно по този маршрут, по който трябва да мине един посетител."

В края на август падна част от външната крепостна стена на "Баба Вида", но участъкът не попадаше в маршрута на туристите и достъпът до обекта не беше затворен. Сега опасността от срутване е във вътрешния двор, откъдето минават всички посетители, обясни директорът на Регионалния исторически музей във Видин Христина Кирилова.

"Вече опасността е по-голяма, защото точно над прага на свода на вътрешния двор има един огромен камък, който се вижда как е отцепен, т.е. липсва вече хоросана, който го държи и това става изключително опасно, защото тук минава основният поток на посетителите.“

През септември, след среща в Министерството на културата, на Общината е поставен седемдневен срок, в който да потърси инженер конструктор и той да изготви становище за аварийно укрепване, казадиректорът на музея .

"От тук насетне да се придвижат документите към министерството, като те обещаха, че бързо ще отреагират и ще позволят аварийни ремонти на местната, които е необходимо."

До сега авариен ремонт на участъка, в който в края на лятото беше установено срутване, не е извършен. Разочаровани заради спрения достъп до крепостта са туристите.

"Да хубаво е да я видим отвън. Тя е импозантна, но много ни липсва, че не можем да влезем вътре."

"Определено сме разочаровани, защото специално за това дойдохме, а пък да бъде затворена и то в събота, когато толкова хора могат да я видят."

В началото на следващата седмица ще бъде свикана комисия, която да каже до кога ще остане затворена "Баба Вида".

/Lupa.bg/

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай