Зам.председателят на Сметната палата посочи кметове отличници

Институцията влиза на проверки, но е и ваш приятел, защото като се обърне лодката, невинни няма, посочи Горица Грънчарова

Зам.председателят на Сметната палата посочи кметове отличници | StandartNews.com

"Когато се каже Сметна палата, някои хора се напрягат, защото я свързват с проверки. Но сега искам да поздравя кметовете на Момчилград и Крумовград - госпожа Илкнур Кязим и госпожа Себихан Мехмед, защото те наложиха много висок стандарт - показват го финансовите одити на управляваните от тях общини. Заверките им бяха без грешки". Това заяви заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева, която бе сред участниците във форума на "Стандарт" "Бранд Родопи - Моят Момчилград". 

Тя съобщи още, че на заседание на Сметната палата ръководството се е впечатлило от одитен доклад на община Крумовград, защото всички предписания са изпълнени до едно. "Този доклад за община Крумовград го пратихме на Националното сдружение на общините като пример за това, че независимо от капацитета си, една община може да се справи без да зависи дали е голяма или малка".

Госпожа Грънчарова посочи, че  финансовите отчети са важни, защото на тяхна база се взимат правилните управленски решения. А те са важни за живота на хората - като пътната инфраструктура, като ВиК сектора, като качеството на храната и въздуха. "Сметната палата се свързва с одитиране на публичните средства за законосъобразност, но и с ефективното им изразходване. Разхождайки се из Момчилград видях, че институцията няма нужда да проверява как са харчени средствата в тази община", каза Горица Грънчарова, акцентирайки върху добрата визия на родопския град.

Тя посочи, че много общини срещат трудности заради документацията, особено свързаните с обществените поръчки. "Тогава ние от Сметната палата сме насреща, за да помагаме. Ако се нуждаете от методология, ще ви съдействаме. Сметната палата влиза на проверки, но Сметната палата е и приятел, защото когато се обърне лодката, няма виновни и невинни", изтъкна Горица Грънчарова. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай