За първи път! Три държави с изложба за Чудесата

С обща изложба

За първи път! Три държави с изложба за Чудесата | StandartNews.com

Културно-историческото наследство обедини три държави да положат усилия за организирането обща изложба. Нямаше да е новина, ако трите държави не бяха България, Северна Македония и Сърбия.

Изложбата вече беше в Скопие, сега е експонирана в Националния археологически институт с музей (НАИМ) в София и предстои гостуване в Белград, предават от Дневник. 

"Требенище. 105 години от откриването на некропола при Требенище, 1918 - 2023 г" представя съкровището от некропола "Требенище" близо до Охридското езеро, където са погребани знатни воини, живели през VI-V в.пр.Хр.

Те са били положени в отделни гробове със златни маски на лицата, като тази на тракийския цар Севт III от могила "Светицата" до Казанлък, открита от Георги Китов. Маските са част от окултен ритуал за преминаване на душата на покойника в отвъдното. 

Некрополът от Требенище 2500 години е бил скрит в земята край пътя, който по-късно е част от известния римски път Вия Егнатия. Векове по него са минавали войски и търговски кервани и никой не е обръщал внимание на купчини камъни на метри от канавката, под които е било съкровището.

Първият богат гроб е открит случайно от български войници на 20 май 1918 г. През Първата световна война българската армия се бие в Македония и инженерна част е изпратена да укрепва пътя Охрид-Кичево в участъка между селата Горенци и Требенище. Докато вадят камъни, войници стигат до дървения покрив на гробна камера.

На дъното й - златна маска, огромен златен съд, накити, кехлибар, шлем, керамика... Веднага е докладвано на окръжния управител на Охрид Евтим Спространов за находката. В града е командването на т.нар. Сборна дивизия, чийто началник щаб е полк.Димитър Мустаков. Освен генерал-щабна академия, той е завършил по свое желание и археология в Санкт Петербург.

Гробът е проучен по всички методически правила на тогавашната наука - стратиграфията е илюстрирана със снимки на всеки пласт. Двама от войниците - Илия Ацев и Никола Дарков, събират всички находки, които са подробно описани и номерирани.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай