Японци и руснаци на конкурса "Емил Камиларов"

Японци и руснаци на конкурса "Емил Камиларов" | StandartNews.com

Петият международен музикален фестивал и конкурс за млади цигулари "Професор Емил Камиларов" стартира на 22 октомври в концертната зала на Централния военен клуб. Главен организатор е едноименната фондация, подкрепена от министерството на културата, столичната община, хотел "Славянска беседа" и кръг от професионалисти, които безвъзмездно сътрудничат.

"Радостно е, че тази година в благородната надпревара ще участват млади цигулари от Италия, Полша и Русия, които по принцип са отлично подготвени. От Япония идва 11-годишно момиче, привлечено от атрактивния имидж на състезанието. Идеята ни е не само да поощрим талантите, но и да допринесем за утвърждаването на позитивния образ на България пред света. Всички лауреати отнасят в сърцата си скъп спомен от гостуването в София", каза председателят на журито професор Дина Шнайдерман, съпруга на световноизвестния ни цигулар. Тя припомня, че Емил Камиларов и до днес остава ненадминат, тъй като е единственият наш лауреат на авторитетния конкурс "Паганини" в Генуа. Той печели първото място през 1961-ва и оттогава е наричан по целия свят "Паганини булгаро".

Два са новите момента в програмата. Ще има фолклорен концерт, тъй като Камиларов е бил страстен поклонник на народната музика. "Когато пристига в София, за да учи в консерваторията, той спешно е трябвало да си намери работа, за да се препитава. Приемат го в оркестъра на операта, както и в състава "Родна китка" към националното радио. Той избира "Родна китка", макар че заплатата там е доста по-ниска", припомня професор Шнайдерман. Другата изненада за меломаните е концертното изпълнение на оперетата "Паганини" от Лехар в Музикалния на 29 октомври под диригентството на Юли Дамянов. Цигулковата партия в увертюрата ще бъде изпълнена от Стефан Самарджиев. "Тази увертюра е много трудна, тя е препъникамъкът за много трупи да поставят "Паганини". През 2000 г. организирах изпълнение в Швеция с музиканти от Музикалния театър. Като Паганини-цигулар се изяви Емил Камиларов, а успехът бе огромен", разказва Дина. Като членове на журито тя е привлякла изявени цигулари от чужбина. На откриването и закриването ще свири оркестър "Симфониета-София", гала концертът ще бъде дирижиран от Шунго Морияма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай