Вицепрезидентът на "Европа Ностра": Има какво да покажете на света

Културата ни прави живи, каза Пийт Яспърт

Вицепрезидентът на "Европа Ностра": Има какво да покажете на света | StandartNews.com

"Културата ни прави живи". Това заяви Пийт Яспърт, вицепрезидент на "Европа Ностра", европейски партньор на камапнията "Чудесата на България", по време на форума "Бранд България. Докосни Чудесата".

Той цитира декларацията от Барселона, чието мото е "Доброто място за живеене е добро за посещение", като посочи, че качеството на живот на хората добринася и за развитие на туризма.

"България има какво да покаже на света", изтъкна Яспърт. И посочи, че четири неща са нужни за по-добро бъдеще - обединение, солидарност, разбиране и мир. 

"Понеже се фокусирате върху културата и изкуствата като икони на вашия бранд, ще бъде важно маркетингът и стратегията ви да бъдат уникални и устойчиви", посъветва вицепрезидентът на "Европа Ностра", която е най-голямото обществено движение за опазване на европейското културно и природно наследство. Той каза още, че е важно българските власти да бъдат обвързани с брандирането на България чрез свързването на марката с културата и историята, стъпвайки върху богатото културно наследство и многобройните царства, които са оставили това наследство в продължение на десетилетия.    

 

Ето изказване на Пийт Яспърт

 

Пийт Яспърт: Културата е кислородът за Бранд България

  • В диалог с власти, институции, културни дейци и доброволци "Стандарт" може да изведе неговите компоненти и ценности
  • Декларацията от Барселона "По-добри места за живеене, по-добри места за посещение" сочи пътя за устойчив туризъм

 

Пийт Яспърт, Вицепрезидент на "Европа Ностра"

Като вицепрезидент на "Европа Ностра" за мен е особена чест да се отзова на поканата на "Стандарт" да участвам в старта на кампанията "Бранд България - докосни Чудесата".

Комисар Мария Габриел взе участие в нашата среща на върха за културното наследство преди два месеца в Прага. Темата беше "За Европа, основана на ценности и култура". Точно това трябва да представлява Бранд България: основана на ценности и култура България в по-широката европейска рамка.

В страстната си реч при откриването на тази среща на върха комисар Мария Габриел използва изключителна метафора по отношение на бъдещето на Европа. Цитирам: "Културата е нашият кислород, тя ни кара да се чувстваме живи, помага

  • да запазим живо наследството във време на криза

мощен двигател, който обединява обществото ни и ни носи общо чувство на принадлежност." И чувствам, че културата ще бъде кислородът и за Бранд България.

Туризмът беше сериозно засегнат от Covid пандемията. Уязвимостта на старата система се прояви, неограниченият растеж на глобалния туризъм вървеше към срив и в този смисъл Covid принуди туристическия сектор да търси рестарт. Необходима е промяна в нагласата, за да се посрещнат новите предизвикателства, промяна в поведението и начина на живот.  Тази промяна ще бъде неизбежна, за да бъде успешна в дългосрочен план и в този контекст кислородът е най-добре дошъл и необходим за устойчиво бъдеще и за туристическия сектор. А културното наследство може като кислород да помогне за рестартирането на туризма по устойчив начин.

Когато прочетох амбициозната цел на медия "Стандарт" да организира международния форум "Бранд България - докосни Чудесата", се запалих да науча повече за това. Тъй като имах възможността да се запозная с изключителната дългогодишна инициатива на "Чудесата на България", която през 2018 г. беше отличена с Европейската награда за наследство - Наградата "Европа Ностра", исках да разбера това ново начинание.

Четейки основния документ, се почувствах щастлив, сякаш открих, че този проект отдава почит на това, за което "Европа Ностра" се бори толкова много години:

  • културното наследство като ресурс за национално и европейско съзнание

и идентичност, вектор за национално и европейско профилиране, катализатор за нов модел на сътрудничество между властите и частния сектор въз основа на споделени ценности.

Тъй като се фокусирате върху културата, изкуството и наследството като важни икони на вашата марка, ще бъде от решаващо значение маркетингът и стратегията на марката да зачитат тяхната уникалност и устойчивост. Твърде често в миналото и все още днес е имало отрицателни напрежения между културното наследство и културния туризъм и все още често туризмът се разглежда или се преживява като заплаха за културното наследство и общностите, като количеството получава приоритет пред качеството, приоритет на икономическата възвращаемост пред посетителите над добруването на гражданите. Затова през 2018 г. заедно с ETC, NECSTtour и ECTN публикувахме декларацията от Барселона "По-добри места за живеене, по-добри места за посещение".

По този начин искахме да постигнем устойчив културен туризъм, който да поеме своята отговорност към гражданите, тяхното културно наследство и техните ценности.

През 2013 г. публикувахме доклада "Културното наследство има значение за Европа" въз основа на изследване, проведено от Университета в Льовен и Международния културен център в Краков и координирано от "Европа Ностра". Този доклад се превърна в ключов за централните власти, частните лица и институциите

  • да оценят правилно силата и въздействието

на културното наследство в обществото, неговата ценна роля за смекчаване на изменението на климата, неговия принос за благосъстоянието на гражданите и сближаването в обществото.

През изминалото десетилетие "Чудесата на България" всяка година събираха примерна карта на тези съкровища, но пътят, който предстои сега, ще бъде много по-взискателен и предизвикателен.

Дали всички могъщи планини, селски райони, ярки крайбрежни води, местни фермерски продукти, изкуства, умения и занаяти, споделяне на храна и наслаждаване на българско вино, слушане на български песни или практикуване на народни танциЕ всички те са компоненти на тази специфична българска идентичност и ценности в диалог с по-широкия регион на Южна Европа. Те са жизненоважни за жителите и решаващи за посетителите. Предизвикателството е да ги направим известни, да повишим осведомеността за тази марка сред жителите и посетителите, да накараме хората да ги открият и това е целта на брандирането.

Българските чудеса, митове и легенди съществуват, но вие трябва да ги откриете и разберете, а отговорният и устойчив туризъм може точно тук да допринесе за тази важна част от Бранд България и да помогне по този начин

  • да достигнете до процъфтяващи дестинации и проспериращи бизнеси

Смятам, че четиримата български министри - на туризма, културата, регионалното развитие и земеделието избраха правилния вариант, като  възложиха на "Стандарт" да се съсредоточи със съдействието на всички видове културни дейци, институции, организации, професионалисти и доброволци, техните читатели и обществеността като цяло върху Бранд България, за да изведе  неговите компоненти и ценности.

"Европа Ностра" приветства вашата инициатива и й желае успех!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай