Тайните на Свещарската гробница. Топ археолог проговори

Културното наследство на България все още е пренебрегнато

Тайните на Свещарската гробница. Топ археолог проговори | StandartNews.com

Културното наследство на България все още е пренебрегнато
 
За мен резерватът Сборяново е космическо място, казва археологът проф. Диана Гергова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Гергова, проучвате  района на Сборяново  вече 40 г. Какво не знаят хората у нас за това чудо на България, което е под закрилата на ЮНЕСКО - Свещарската гробница?

- За съжаление под закрила на ЮНЕСКО е само Свещарската гробница, открита през 1982-ра година и включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1985-та г.  Свързва се с прочутия гетски владетел от първата половина на 3-ти в. Пр. Хр. Дромихет. След това България не е правила каквито и да е усилия за признаването световната значимост на други знакови старини от нашите земи. Свещарската гробница продължава да е може би най- забележителният сред паметниците на елинистическата гробнична архитектура  не само  у нас, но и в Средиземноморието с неповторимото съченатие на архитектурна, скулптурна и живописна украса.

Сега искрено съжалявам, че когато при работата ни върху включването ни в листата на ЮНЕСКО, се появи идеята да предложим целия комплекс от паметници в Сборяново да бъде включен в тази листа, ние, археолозите смятахме, че е редно да разкрием повече и тогава да кандитстваме за разширението на този статут.   

 - Дълги години проучвахте Омуртаговата могила.  Коя част Ви затрудни и коя Ви развълнува най-много?

- Омуртаговата могила в Свещари е най- високата в гетския царски некропол. Проучването ни  започна през 1992-ра година заради сериозни иманярски намеси  и бе особено трудно.

За адекватното  проучване на такъв знаков паметник следваше да има  и адекватно финансиране. Но то  вече следваше някои археолози, а не значимите обекти.  Най-голямата пречка бяха оскъдните  средства, които ни се отпускаха ежегодно. В първите години разкрихме монументална каменна гробница, разрушена от силно земетресение в първата половина на 3-ти в. Пр. Хр., но  с кой гетски владетел можехме да я свържем, бе трудно да кажем.  Разкопките, които бе възможно да осъществим за няколко години  при друго финансиране, продължиха над  20 години. А  изключителното  откритие, което направихме, стана благодарение на предоставянето ни на адекватна техника  от вече покойния шеф на  Главбулгарстрой  Симеон Пешов. На 7-ми ноември  2012-та г.  високо в насипа на могилата открихме дъбово сандъче с множество златни дарове - женски накити и апликации към конска сбруя , от чисто злато с общо тегло почти 2 кг., покрити с брокат.   Сандъчето е било поставено в короната на вековно свещено дъбово дърво, в близост до което е била изградена и  каменната гробница. По-голямо вълнение  и повече мобилизация за мен не е имало.  

- На кого е принадлежало златното съкровище, което открихте и което стана Чудо на България през 2013-та  г.? 

- Златното съкровище  съдържа уникални предмети, изработени от местно ювелирно ателие със собствен стил и е не само българско чудо. То позволи категорично да кажем, че Омуртаговата, или Голямата Свещарска могила  е била издигната за предшественика на Дромихет -  гетския владетел от втората половина на 4-ти в. Пр. Хр. - Котела. Той играе изключителна роля в политическия живот на Балканите като съюзник  и тъст на Филип Македонски, дал дъщеря си Меда за следващата съпруга на македонския владетел след майката на Александър Велики. Меда е и най- вероятно жената,  погребана  с Филип в гробницата му във Вергина.  Превърнахме оскъдните исторически данни за този гетски владетел в една златна истина.

- Разказвате историята как змия Ви е насочила към златото на гетите. Какви други интересни моменти от разкопките имате?

- При  изследването си над тази могила  разбрах  как моментът на откритието идва, когато  чисто научните подходи  са в хармония  не само  с интуицията, но и с усещането за  покровителството на природните стихии.  Как да си обясня иначе тази появила се  точно  тогава змия, която веднъж допълзя  по склона на могилата до мен и после се шмугна в тревата, а на другия ден се раздвижи в сандъчето и избута   от него, от високо,  първите дребни златни находки.  

Има нещо, което не съм споделяла, но  е много знаково. Моя основна цел при разкопките на некрополите в Сборяново бе, за разгадая какво   се крие зад твърдението на Херодот, че гетите обезсмъртяват. Мисля, че  успях. Но има и нещо отново знаково. При откриването на всяка  гробница в резервата, в екипа ни, или около нас  се раждаше и по едно бебе. За мен Сборяново е наистина една свещено, космическо място. 

- Какви други находки разкрихте до сега?

След откриването на съкровището  разполагахме със значително финансиране, но отново от спонсори и през следващите  сезони  успяхме да разкрием почти целия величествен ансамбъл от могили, заобикалящи Голямата Свещарска могила и издигнати като огледално отражение на съзвездието Орион. Това са погребения на жени - жрици, на лица от свитата на владетеля. Особено знакови са единствената открита засега на Балканите келтска колесница с впрегнати в уникална поза в движение напред две кончета, както и също единственото на Балканите келтско светилище, в чието проучване участва и екип от Швейцария. Все още не можем да довършим проучването поради създавани съзнателно пречки. 

- Разкажете ни за международната награда, която получихте?

- В началото на септември, в Тимишоара, Международният съюз за праисторически и протоисторически науки към ЮНЕСКО,  една от най- старите световни научни организации, създадена  в средата на 19-ти век,  проведе своя 20-ти конгрес с тема "Интердисциплинарност в археологията". На заключителната тържествена сесия ми бе връчена наградата "Археологически изследвания", за провежданите   40 години с моя  всеотдаен екип    новаторски  изследвания  в резервата Сборяново. Мотивите на организацията са, че сме  разкрили безценна информация  за археологията на желязната епоха на Балканите и със силната си решимост  сме  открили едни от най- емблематичните паметници на тракийската култура, показвайки тяхното универсално значение". 

- Чувствате ли се удовлетворена, след получаването на такава голяма награда?

- В Сборяново разкрихме  неизвестната  столица на гетите Даусдава (Градът на вълците) чрез прилагането на всички най-модерни и интердисциплинарни методи в областта на геофизиката, палеосеизмиката, археоастрономията, антропологията и химията, като  копаехме възможно най-прецизно и извличахме всички скрити за окото данни за културата, вярванията и знанията на гетите. Когато имам признанието за усилията ми и за приносите на моя наистина всеотдаен екип, както  и поощрението на колегите си в едно световно измерение, не мога да не се чувствам окрилена. Наградата е една от най- скъпите на сърцето ми.

Удовлетворението, което ми дава тази награда, е  несравнимо с много по-голямата горчивина  както от подходите във  финансирането  на разкопките,  така и  от  реалното състояние на обектите в Сборяново, определен от самото Министерство на културата като най- значимият и с най- голям потенциал резерват  в България. Има протоколи да се финансира проект за експониране на Омуртаговата могила от преди 11 години. И какво от това? Преобладаващата част от видимите за всички хора доказателства за световната  значимост на резервата - неговите светилища, гробници, могили, култови места и редки средновековни обекти, безвъзвратно се рушат. И дори  паметникът на ЮНЕСКО - Свещарската гробница все още не е експонирана в своя автентичен вид.

- "Стандарт" вдигна кампанията Бранд "България" за реебрандиране на страната ни въз основа на културно-историческото наследство.  Какво е за Вас Бранд "България"?

- Културното наследство на България  е национален ресурс  с  огромен и духовен и икономически потенциал,  но  все още напълно пренебрегван.   Кампанията на "Стандарт" поддържа  духа и е повод за  срещи, разговори и много размисли. Не можем да говорим за  същинско ребрандиране, ако  разчитаме само на кампании, ако те  не са последвани от  категорични и реални  промени в националната система за опазване, в създаването на професионални  структури, които да гарантират   съответсвващи на значимостта им грижи за  нашите старини.   


 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай