Славка Бозукова: Брацигово пази тайните на траките

"Каменният поток на времето" трябва да се превърне в туристически маршрут на Бранд Родопи, заявява Славка Бозукова

Славка Бозукова: Брацигово пази тайните на траките | StandartNews.com
  • "Каменният поток на времето" трябва да се превърне в туристически маршрут на Бранд Родопи, заявява Славка Бозукова

Този форум е огромна възможност за обмен на добри практики и иновативни мерки за опазване на културното наследство, включително чрез архитектурно-строителна реставрация. В същото време това е и огромна възможност да поставим във фокуса неизползваните възможностите на огромното културно наследство за превръщането на Брацигово като нова туристическа дестинация. Това заяви председателят на Общество "Културно наследство", което е представител на Европа Ностра за България и главен редактор на Стандарт Славка Бозукова на време на форума в Брацигово.  

ВИЖ ОЩЕ: Брацигово връща блясъка си, става център на реставратори

Градът е познат от историята най-вече с Априлското въстание, с предводителя на брациговските въстаници - Васил Петлешков, както и с брациговските майстори-строители от времето на Възраждането, построили стотици сгради в България, припомня тя.

Казанлък се прочуха с маслодайната си роза, а  нима брациговската е по-малко маслодайна? Напротив, научните изследвания доказват точно обратното, заяви Бозукова.

Културният маршрут на Казанлък "Долината на тракийските царе" събира десетки хиляди туристи всяка година. Кой обаче знае, че най-много тракийски могили има тук, в община Брацигово, колко хора са чували легендата за Исперихово?

Тракийското златно съкровище блести в Британския музей, но съкровище на Равногор е също уникално, но малко известно. Одрисите, за които светът покрай Лувъра научи са били аристократите, царете, но истинските войни, жреци и изкусни ковачи са били най-загадъчното тракийско племе- Бесите, тези които са населявали вашите земи. И на които им е поверено да са пазители на храма на Дионис, заяви още Бозукова.

ВИЖ ОЩЕ: Джузепина Дзара: Историческите сгради са в сърцето на наследството ни

Държавата продължава да е длъжник на Брацигово, трябваше отдавна да е инвестирала в разкопки, в социолизацията, в инфраструктурата, защото наоколо са едни от най-големите тайни на траките. А "Каменният поток на времето" лесно да се превърне в популярен исторически и архитектурен маршрут на Бранд Родопи, каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай