Разкриха тайни за един от най-красивите градове на България

Легенди за Копривщица

Разкриха тайни за един от най-красивите градове на България | StandartNews.com

Според една от легендите, свободолюбива болярка отишла при турския султан, за да иска правдини за новосъздаденото селище. Впечатлен от смелостта и красотата й, султанът издава ферман, според който новото му име е Авраталан. Прибирайки се в него, болярката била наречена от нейните съграждани султанка, затова един от най-старите родове в Копривщица е Султанековият. Това разказа Кунка Неделева - директор на Музеите в Копривщица, пред "Фокус".

“Един от най-красивите градове на България е разположен в най-високите части на същинска Средна гора. В близост, като че да я пазят като стражи, са двата първенеца на планината - връх Богдан и Буная. Местоположението на градчето е в котловина, а надморската височина на населеното място е 1060 м, в най-ниската му част, на нивото на река Тополница. Планинският терен не позволява развитието на земеделие, но пък благоприятства развитието на  градчето като скотовъден център. Имената на  голяма част от местностите около Копривщица имат латински корен: Азан, Крецул, Урсулица и много други". 

“Няколко са версиите, които определят топонимията на името Копривщица, едното е от куп речици, тъй като в населеното място има много рекички. Всеки район от градчето е отделен от другия посредством малка рекичка. И от там вероятно изследователите смятат, че името се трансформира от куп речици, в куп речица до днешното Копривщица. 

Другото, най-тривиалното е от копривата, която вирее добре в планинските терени не само на Средна гора, но и в другите планини на България. И според мен, може би най-вярното е от гръцката дума копрос, което в превод означава торище, тъй като Копривщица възниква наистина като скотовъден център. И точно едно торище, след като спре да бъде такова, на това място растат и най-хубавите рози", разказа тя.

“Според едни от последните проучвания и превод на турски документи, градът възниква в периода на XVI-XVII век. В данъчния регистър на Османската империя от 1525 г., населеното място се споменава и турското име на селището -  Авраталан, което в превод означава "женска поляна". 

“Любимата ми легенда, свързана с името на Копривщица, е тази с болярката от с. Рила. Легендата говори, че свободолюбивата болярка отишла при турския султан и поискала правдини за новосъздаденото селище. Впечатлен от смелостта и красотата й, султанът издава ферман за новото селище и в този ферман султанът дава името на Копривщица - Авраталан, както казах и преди малко, женска поляна. Прибирайки се тук, болярката била наречена от нейните съграждани султанка, а един от най-старите родове в Копривщица е Султанековият", допълни тя.

"Всички музеи на територията на Копривщица работят. И да, наистина, Копривщица е красива през всички сезони. Тук любителите на историята могат да се докоснат до духа и да посетят родните домове на едни от най-великите ни българи - Любен и Петко Каравелови, Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов. Да се възхитят от впечатляващата архитектура на Лютовата къща, да разгледат Музея на просвещението. Така също не бива да пропускат и Старото училище, това е първото класно училище, основано от друг копривщенец Найден Геров през 1846 г. Тук могат да видят моста на “Първата пушка", величествения паметник на Георги Бенковски над Копривщица", разказа Кунка Неделева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай