Проф. Пламен Моллов: Да направим карта на кулинарните чудеса

Те са част от Бранд България

Проф. Пламен Моллов: Да направим карта на кулинарните чудеса | StandartNews.com

Карта на кулинарните чудеса на България предложи ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. Пламен Моллов по време на международния форум на „Стандарт” „Пампорово – сърцето на Бранд Родопи. Културно-историческият туризъм като фактор за развитието на региона". Конференцията се организира в курорта перла на Свещената планина от медията ни, националната кампания „Чудесата на България”, Фондация „Кредо Бонум”, Националния борд по туризъм и Общество „Културно наследство” – официалният представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент „Европа Ностра” в България.

Според проф. Моллов картата трябва да е част от Бранд Родопи и Бранд България.

Има нужда от себеотдаване, категоричен бе проф. Моллов. Той стъпи на успешния пример с българското кисело мляко от Момчиловци, което е хит в Китай и бе представено на конференцията в Пампорово от кметицата на селото Сийка Суркова. Всички ние, технолозите, знаем, че то няма нищо общо с това, което се продава в Китай. Но легендата за здравословното кисело мляко от Момчиловци е направила така, че всеки китаец да вярва как ще живее 100 години, ако го яде, каза проф. Моллов.

Испания, Италия, Гърция дават прекрасни примери как се рекламират храните и как един бранд може да наложи продукти на световния пазар, сподели ректорът. И припомни, че всеки знае какво е моцарела.

По правилата и стандартите на ЕС ние регистрирахме в ЕС горнооряховски суджук. Но няма англичанин, който да произнесе това име. Сбъркана ни е схемата на използване на възможностите, допълни ученият.

Проф.Пламен Моллов разказа как преди 3 години в партньорство с Министерство на туризма УХТ започна добра инициатива, която обаче остана само идея  - да се направи карта на характерните национални ястия за различните региони в България. Типични ястия, които само в определени места могат да се консумират. Имаше идея това да стане дигитална карта, каза проф. Моллов.

Всички исторически забележителности са важни като бранд. Но един турист никога не пропуска да сподели какво е ял и пил когато е бил някъде. И това е нещо, което го води при вземането на решения къде да отиде, допълни той.

Ректорът на УХН показа малка книжка - Испания в джоба на всеки. В нея е карта на испанските винени райони и най-добрите вина, както и продукти, характерни за Испания. И призова ние да направим същото. Имаме прекрасни вина, неотстъпващи по нищо на испанските. Вината ни печелят награди, но ние не ги брандираме, знаем си ги само тук, каза професорът.

Събитието се провежда с подкрепата на Филип Морис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай