Проф. Модева: Културното наследство ще е в рекламния микс за България

В министерството на туризма има приемственост по целта България да бъде утвърждавана като целогодишна дестинация

Проф. Модева: Културното наследство ще е в рекламния микс за България | StandartNews.com

Поводът за провеждането на днешния форум е едно уникално издание - "Чудесата на Родопите. 50 легенди".

"Добре е да се говори конкретно, когато представители на държавата, местната власт, на европейския парламент, на кметовете, сме заедно на една маса. Винаги съм защитавала позицията, че трябва да има надпартиен консенсус. В свещената плаинна Родопи е съхранено нещо, което има устойчивост във времето. Културното наследство и наслагването на 7 цивилизации, огромен ресурс - трети след Италия и Гърция, който притежаваме". Това заяви проф. Мариела Модева, заместник-министър на туризма, експерт по културно-историческо наследство, по време на дискусията на "Стандарт" - "чудесата на България".

Ето какво още каза проф. Модева:

"Добрата новина е, че в министерството на туризма има приемственост по това България да бъде утвърждавана като целогодишна дестинация. На първо място за постигане на тази цел е културният туризъм. Министерството на туризма обръща специално внимание на регионалните брандове и на макрорамката, която се задава от Европа - включително и за новия Баухаус.

Културният туризъм може да се практикува през цялата година и на цялата територия на България. Ние сме в туристически регион Родопи. Това, което правим като акцент е в общия рекламен микс за България да представим културния тгуризъм, за да повишим осведомеността и инфорвмираността извън България.

Защото ние се заблуждаваме, че всеки е запознат с това наследство, което притежаваме, но това не е така.

При моите срещи с различни послаинци те казват - Бълагрия не е така разпознаваема като Италия и Гърция.

Културният турлизъм създава условия тук да идват хора с по-викок социален статус.

Тези туристи трябва да се превърнат в посланици на България. Формирането на образа на България не се осъществява само по официалните канали. Ако в новините се виждат негативни неща, език на омразата, нестабилност, ясно очертани линии на разделеност - това отблъсква и туристите, и инвеститорите. Обратно - лицето на България с нейните културни ценности, всеки да се чувства добре там, където е роден - ако видят това, посетителите ще споделят, ще разкажат в социалните мрежи, в своя приятелски кръг. Това, кото получаваме като добавена стойност, е още повече туристи.

Говори се за глобализацията, част сме от ЕС. Но никой не ни забранява да представяме своята идентичност.

Имаме план за развитие на културния туризъм, разработени региовални брандове.

Нова стратегия е България да бъде предсдтавена пред целеви перспективни пазари, чрез дигитални платформи, да имаме добър туристически продукт.

Аз виждам успеха в участието в новите оперативни програми, в трансграничното сътрудничество. Само така можем да представим добър продукт и да изграждаме доверие и уважение у всички, които посещават България.

Защо младите хора трябва да останат в България - всеки българин носи нашия културен код и навсякъде в страната трябва да се чувстваме у дома си. А младите се чувстват добре там, където могат да получат грижа, качествено образование, когато за тях има перспектива да се развиват, да получават кариерна перспектива и добро заплащане. 

Проблемът не е в това границите да са отворени. А регионите да се развиват така, че младите да пътуват, но и да се завръщат в нашата страна.

Екипът на министерството на туризма е абсолютно отворен за сътрудничество, за подготовка на проекти от нашата компетентност.

Но без взаимодействие с министерството на културата и без местната власт ние няма как да реализираме маршрутите за културен туризъм.

Виждам в подобниффоруми възможност да се комбирнират усилията, да се определят приоритетите и заедно да работим за конкретни резултати", завърши словото си проф. Модева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай