Ново чудо! Тракторист откри златно съкровище

Намериха и рядък медальон-монета на император Каракала

Ново чудо! Тракторист откри златно съкровище | StandartNews.com

Ново чудо има България. Рядък медальон-монета на император Каракала, златни накити и дарове от III век след Христа са открили археолози от Великотърновския музей в семеен римски некропол, разкрит случайно край Стражица, предаде БНР.

На гробните камери, непокътнати от 18 столетия, се натъкнал тракторист, който при есенната оран закачил голяма варовикова плоча. Находките бяха показани за първи път днес.

Проведените разкопки са били спасителни, защото гробницата е намерена от тракторист, разказа директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов:

"Плугът на трактора закача гробницата. Трактористът вижда костите и първоначално се мисли, че е криминално погребение и е информирана полицията".

Великотърновските археолози са работили на некропола през целия декември.

Едно от най-ценните открития в зиданата гробница на малко дете и възрастни мъж и жена е ценен и много рядък медальон на римския император Каракала, поясни археологът Калин Чакъров:

"На опаковата страна има изобразена прекрасна сцена от посещението на императора през 214 година в град Пергам, където той търси изцеление от бог Асклепий, богът на медицината".

Открити са още златни накити, монети от епохата и голяма запазена керамична амфора. Предстои находките от трети век от нивата в Нова Върбовка да бъдат показани първо във фотодокументална изложба.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
ivory
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи