Ново чудо! Писмо в бутилка от 1886 пренаписа историята

Строители на жп линия откриха запечатаното послание

Ново чудо! Писмо в бутилка от 1886 пренаписа историята | StandartNews.com

Ново чудо на България! Бутилка от 1886 пренаписа историята на индустрията у нас.

Строители на жп линия откриха запечатано в бутилка писмо с послание от 1886 г. Бутилката от края на 19-ти век е била зазидана в мост по жп линия Белово-Цариград. Сега там се изгражда нова високоскоростна лента, предаде бТВ.

Всички строители от жп линията София-Пловдив се чувстват изключителни късметлии. Следва сюжет като от романтичен филм, но всъщност ключът е историята на България.

Геодезистът Ивелин Русев попада на бутилката, скрита в специална ниша.

"Открили сме част от историята на България може да се каже. Зарадвахме се и решихме, че трябва да бъде предадено в музея в Белово", каза Русев.

На пръв поглед бутилката е много стара, вероятно от вино, счупена е, но запечена с восък.

Изкопът, в който е намерена историческата бутилка е на 30 метра под земята.

След 137 години се разкрива посланието с дата 19-ти юни 1886 г. от главния инженер и главния зидар на италианската компания, на която султан Абдул Хамид е поръчал изграждането на жп линията Цариград-Белово.

"Написан е на ръка, на хартия малко по-голяма от формат А4. За мен е изключителен факт това писмо, защото Белово е жп станцията, която в златните години на България има наистина водещо значение в индустрията", каза историкът в музея в Белово Севдалина Попова.

"От една жп гара Белово стана град, става център на община с много бурно икономическо развитие, особено след Съединението на Княжество България и Източна Румелия", каза кметът на Белово Костадин Варев.

Откривателите на бутилката замислят да поставят в строежа на жп линията нова бутилка и също да отправят послание към бъдещите поколения.

"Ще сложим ново шише с участниците, които ще изградят новия мост, ще подберем хубаво вино от района и ще го запечатаме", каза ръководителят на обекта Тони Иванов.

"Трябва да си направим извода - най-важното е това, което оставяме след себе си", каза Севдалина Попова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай