Невероятната история на мощите на патриарх Евтимий

Как игумен на Бачковския манастир ги открил случайно

Невероятната история на мощите на патриарх Евтимий | StandartNews.com

Мощите на св. Патриарх Евтимий идват в петък в София след като ръководството на православната църква взе окончателно решение за тяхната автентичност. Светият синод призова в послание да се спрат споровете дали това са наистина мощите на светеца или не.

Ето и невероятната история за съдбата на последния патриарх преди падането на страната ни под османско владичество.

Предисторията

В далечната 1905 г. в Бачковския манастир бил назначен игумен – Паисий. От отец Методий, клисар на манастира, игуменът разбира за легендата, че на едно определено място в притвора на голямата манастирска църква някога непрекъснато е горяло кандило и не бивало там да се стъпва, тъй като отдолу бил погребан светец.

Месец по-късно, игуменът решава да започне разкопки на посоченото място, но без да уведоми църквата. Първаначално открили две плочи от местен камък, добре замазани в краищата си с хоросан. Така, в присъствието на игумена и част от манастирското братство работникът, повдигали плочите и се отворил гроб със няколко архиерейски вещи, които били почти запазени. Преместили ги в манастира и решили, че са открили свещеният последен дом.

Дни по-късно в манасстира дошъл да ги разгледа тогавашният кмет на селото и лесничеят. Като огледали мястото, те предположили, че гробът най-вероятно е под положените атрибути.

Работници започнали отново да копаят, но нищо не открили. Вечерта един от тях ударил силно върху пръстта с кирката и се чул силен пукот, пръстта се свлякла рязко надолу и се отворил огромен отвор, по който монасите слезли и намерили кости на човек и нещо като тояжка, която се оказва навит на руло оловен лист.

Игуменът решил да го почисти като го потопил в съд с оцет и спирт, а след това с помощта на вълнен парцал започнал да трие надписа. От него изскочили думите  „Св. мощи“, а след това „на Евтимий“  и накрая - „патриарх на българите“.

Монасите започнали да разглеждат костите в гроба и открили, че не са целите мощи, а гръдния кош на скелета и долната челюст от черепа.

След това те изпратили телеграма до Светия Синод за откритието, а междувременно поставили отново плочата на гроба на мястото и я затрупали с камъни.

Игуменът изготвил и подробен документ, в който  описал извършеното и откритото. Този документ се подписва от всички присъствали на разкопките.

Светият синод мигновенно назначил комисия, която разгледала гроба, мощите и написала доклад, че това са костите и патриаршеските одежди на последния български патриарх Евтимий, "пред когото ние благоговейно и най-почтително се покланяме.”

Злите езици

Веднага обаче се надигнала опозиция. В сърцевината на спора била оловната плоча, чийто надпис монасите похабили със спирта и оцета. Въпреки това проф. Златарски съумял да разчете текста по следния начин: “Св(етие) мощи Евтимиу преос(веще)нному арх(иепископу) в(еликаго) гр(ада) Трън(ова) и блъгаро(м) патриар(ху)”.

Това обаче още повече подклаждало недоверието с въпросите защо е написано, че са мощи след като патриархът в последствие е бил канонизиран в светец и защо не е погребан в архиерейски одежди.

Оказало се, че в основата били лични отношения на игумена и той бързо бил отстранен от Бачковския манастир. Отишъл в Атон до края на живота си.

Очаквало се всичко да приключи, но 6 години в Бачковския манастир дошла нова буря, донесена от Богдан Филов и Йордан Иванов, които написали като доклад как оловната плоча била взета от манастирския склад, а костите били на местен.

Писанията си обаче завършили с изреченнието: Независимо  от всичко това - никак не е изключена възможността Патриарх Евтимий да е преминал последните години от живота си именно в Бачковския манастир.

По инициатива на Иван Богданов през 1971-1972 г. надписът е подложен на детайлно изследване. Използвани са химически микроанализ, лазерен микроспектрален анализ, хроматография и фотография с инфрачервени и ултравиолетови лъчи.

Експертизата доказала, че свитъкът е автентичен, но е изработен близо два века след смъртта на Евтимий. Това обяснява и защо в него се съдържа думата мощи.

Днес оловната плоча и останките от одеждите се пазят в Църковния историко-археологически музей при Светия синод на Българската православна църква. Костите се пазят в Бачковската обител и сега за първи път ще излязат от нея, за да дойдат в София и всеки християнин да се докосне до тях и да потърси духовно пречистване и сила.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай