Най-страшната пещера в България. 8 любопитни факта

Каквото влезе във водите й - не излиза

Най-страшната пещера в България. 8 любопитни факта | StandartNews.com

Разположена в сърцето на Родопите, близо до Триград, сгушена сред необятната красота на природата, пещерата Дяволското гърло крие не само своите тайни и загадки, мистерии и трагедии, които я определят като страшна, но и романтика, легенди и митове.  Ето 8 факта за Дяволското гърло, които не знаете?

ВИЖ ОЩЕ: 20 неща, които не знаем за Дяволското гърло

1. В най-страшната пещера в България намира се най-високият подземен водопад не само у нас, но и на Балканите – цели 42 метра.

2. Легендата разказва, че тракийският цар Орфей влиза през Дяволското гърло в подземното царство, за да върне към света на живите своята любима Евридика. Романтиката, обичта и надеждата са намерили своето място в историята на най-страшната пещера в България.

3. В най-страшната пещера в България липсват сталактити и сталактони, което се дължи вероятно на крехката ѝ възраст. Пещерата Дяволското гърло е една от малкото пещери у нас, лишена от прелестта на тези пещерни образувания.

4. Стъпалата в пещерата са 301, обградени от парапет с цел безопасност на туристите.

5. За вълшебно и сбъдващо желанията и молитвите се счита малко изворче с издълбан олтар на Богородица, разположено до виещите се стълби, в което посетителите хвърлят монета, надявайки се желанието им да се сбъдне.

6. Входът на пещерата, напомнящ образа на главата на демон и дявол, събуждат въображението и раждат легенди за мястото.

7. Залата с водопада, носеща името Бучащата зала, е втората по големина пещерна зала в България.

8. Името на пещерата произхожда не само от факта, че входът прилича на дяволска глава, но и защото нищо, попаднало в подземния лабиринт от води на пещерата, не излиза от там. Редица опити са правени с пускането на различни по размер предмети, но нито един не излиза от другия край, което поражда страховити легенди и разкази и подхранва мистиката на пещерата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 месец

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт---- http://gg.gg/ketoexpo

Откажи