Любомир Денев: Джазът е отговорът ни на пошлостта

Любомир Денев: Джазът е отговорът ни на пошлостта | StandartNews.com

Любомир Денев е едно от най-големите имена в съвременната българска музика. Композира за киното и театъра, прави солова джаз кариера. Изнася концерти в Париж, Осло, Будапеща, Берлин и др. Отличен е с множество награди, сред които са няколко приза от международни конкурси по композиция. Българската национална телевизия заснема два филма, посветени на творчеството му. Негова музика е изпълнявана в много страни в Европа, както и в Мексико, Китай, Индия, Египет, Япония, Канада и САЩ.

"Нощ в джаз клуба" е името на нов албум с авторска музика на джаз музиканта. Някои от включените пиеси той написва специално за певицата Весела Морова като израз на подкрепа и висока оценка на качествата на младата вокалистка. Двамата се срещат преди две години, когато Денев търси вокал на групата си и е пленен от гласа й. По албума работят и Петър Момчев - саксофон, Димитър Карамфилов - контрабас, и Димитър Семов - барабани. Любомир Денев сътворява музиката и аранжимента, а

текстовете са негови стихове

За тях той казва, че не ги е писал с идеята да се превърнат някой ден в музика. "След доста дълга пауза от няколко години събрах енергия, увереност и вдъхновение да възобновя активната си дейност в полето на джаза и да сформирам състав. Той е наследник на просъществувалото прeди 30 години Любомир Денев джаз трио", казва музикантът. Дълго време зреела концепцията за авторски съвременен български джаз. "Тъй като моите джаз пиеси съвсем не са лесни, имах нужда от вокалистка, която притежава сложен комплекс от качества - богата култура, особена музикалност, много добър вътрешен слух", споделя Денев. В лицето на младата певица Весела Морова намира всички тези дадености. Двамата работят по албума около година. А Денев е доволен, че на репетициите не му се наложило дълго да обяснява какво иска: "Тези момчета вникнаха бързо и естествено в стилистиката. Възобновихме някои от по-старите ми пиеси, знакови за моето творчество в този жанр, които придобиха ново звучене", казва той.

След поредица от концерти в София и в страната, завършили с участието им на джаз фестивала "Варненско лято 2015", Весела предложила да запишат албум. Идеята той да съдържа изцяло авторска музика на Денев е голям комплимент за него. Включените пиеси са от различни периоди на творчеството му: "Напразни усилия" е от най-ранния му - около 80-а година на миналия век. "Блус по пътя" (1984 г.) е създадена по време на обратен полет от САЩ и под влияние на нюйоркските джаз клубове.
Обяснява, че е

поел риск с издаването на диска

Най-вече заради факта, че сами го финансират. "Рискът е и в художествено отношение. Търсенето на джаз не е голямо, от една страна. От друга музиката лесно се копира в интернет. Пазарът на дискове е много свит. Но ние не разсъждаваме така комерсиално. Искаме да направим това, което обичаме. Джазът е жанр, който никога не е бил във фокуса на внимание на широката публика. Това е нашият отговор на пошлостта", категоричен е Денев. Въпреки това композиторът е на мнение, че интересът към този тип музика се разширява. По време на участията си по клубовете из страната с радост установява, че публиката расте и интересът на младите хора се събужда. Обяснява си го с това, че някои неща, които биват експонирани по медиите, започват да омръзват. Хората започват да търсят нещо по-истинско. И допълва: "Не всички са повлияни от тези комерсиални жанрове. Същото впрочем е валидно и за симфоничните концерти. Младите хора изпитват нужда да подсилят своята идентичност и да подкрепят родното изкуство", казва той. За възраждане на българския джаз обаче и дума не може да става. Той нарича тенденцията

"обогатяване на сцената"

Радва се, че младите днес имат много повече информация за музиката благодарение на новите технологии. Отделно от това съществуват повече конкурси и фестивали, които отварят нови врати пред музикантите в началото на тяхната кариера.
Като автор и на театрална и филмова музика Денев забелязва лошо влияние на технологиите. Смята, че те са взели превес над традицията. Забелязва, че все повече се използват електроника и компютри. "За съжаление навлизат автори, които нерядко не са професионални композитори, но си служат добре със софтуер. Това не е добър процес, защото музикалната драматургия не се постига механично. Писането на музика е нещо, което се изучава", счита композиторът. Той смята, че това снижава нивото и изискванията към професията. В момента Денев работи и по филмова музика в екип с режисьора Анри Кулев.

"Моята дейност е доста разностранна. Работя над различни проекти като артист на свободна практика. От единия жанр си почивам, като се занимавам с другия. Взаимно се обогатяват и си влияят", казва той. Това поддържа духа и енергията му. Но понякога трябва да си почине и от музиката. За да поддържа мотивация и вдъхновение, се отдава на спорт, каране на велосипед, плуване, пътуване, разходки в гората, тенис на маса и шах.

Предстои му участие на 22 май във фестивала "Пиано Сити" в Милано, Италия. Там ще свири на две пиана с италианска пианистка и двамата ще представят класически произведения с джаз звучене - Хендел, Шуман, Владигеров и негови творби.
Важна част от музиката му е религията. Обича да казва, че Бог не съществува за този, който не вярва в него, и обратното. Самият той не се определя като религиозен, но е суеверен. "Религията е изиграла положителна роля в духовния живот на човека и по-специално в изкуството. Много велики музикални произведения са били създадени по религиозни подбуди. Всяко произведение е един вид общение с Бог. Нещо повече -

всяко творчество е имитация на Бог

Причината да създаваш изкуство е в нуждата на човекът да коригира света, в който живее. Да го направи по-добър. Творчеството е моделиране на някакъв свят, така както Господ го е създал", смята Любо Денев.
Албумът "Нощ в джаз клуба" ще бъде представен в серия концерти, като първият е в "Би Боп Кафе" в Пловдив на 14 април. Следва и участие на 18 април в "Студио 5" в София. А феновете на джаза могат да го намерят от следващата седмица на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай