Крепостта в Храстово – новото чудо на Крумовград

Себихан Мехмед разкри плановете за Чудесата на Родопите

Крепостта в Храстово – новото чудо на Крумовград | StandartNews.com

Средновековната крепост в Храстово става новото чудо на Крумовград. Това съобщи кметицата на родопската перла Себихан Мехмед по време на дискусията „Бранд Родопи -  Чудесата на Момчилград”, която „Стандарт”, Общество „Културно наследство” – българският представител на Европа Ностра и кампанията „Чудесата на България”, организираха в града на Орфей.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Харман кая е новото чудо на Момчилград

Това е четвъртият форум от националната кампания Бранд България за ребрандиране на страната ни въз основа на културно-историческото наследство и създаването на регионални брандове. С нея „Стандарт” отбеляза 31-вия си рожден ден.Мехмед подробно описа находките от Ада тепе – най-стария златен рудник в Европа и експозицията, която градът й откри миналата година. След 3D заснемането на уникалната Златна галерия предстои нейното възстановяване, каза кметът на Крумовград.

ВИЖ ОЩЕ: Кметът на Момчилград: Развиваме културно-исторически и спортен туризъм

Следващите две чудеса, които градът ще превърне в свои културно-исторически атракции, са средновековната крепост в Храстово и тракийското светилище в с. Ковил. В момента всички усилия на общината са свързани с Храстово.

ВИЖ ОЩЕ: Поли Карастоянова: Митът за Орфей трябва да стигне до 5 континента

Средновековната крепост е била твърдина още по времето на траките. Находките доказват, че е била център на аристократично имение. Подобен замък има близо до Димотика.  Кастелът прилича много на крепостта Вишеград – новата гордост на Кърджали.

Лично изследователят на Перперикон проф. Николай Овчаров пък ми е казвал, че на Ковил има много повече, отколкото на Перперикон, каза Себихан Мехмед. Светилищата на Перперикон, Татул, Ковил са едно цяло. Те могат да се превърнат в туристически маршрут, категорична бе кметицата. Тя специално акцентира и на Водопада на сътворението  край Крумовград, който по време на Ковид кризата привличаше хиляди посетители. Пропуснахме да го социализираме преди години, но това вече се случва, каза Мехмед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай