Джузепина Дзара: Историческите сгради са в сърцето на наследството ни

Бъдещето е в иновативни мерки за опазването им, казва посланикът на Италия Джузепина Дзара

Джузепина Дзара: Историческите сгради са в сърцето на наследството ни | StandartNews.com
  • Бъдещето е в иновативни мерки за опазването им, казва посланикът на Италия Джузепина Дзара

За мен е голяма чест и привилегия да посетя Брацигово, известен със своите майстори строители, някои от които са работили и в Италия в края на 18 век. Радвам се, че благодарение на инициативата на Камара на архитектите и Камара на строители в България се очаква тук да бъде създаден един много важен за бъдещето център - Международен център за архитектурно- строителна реставрация.

Защо Италия е основен участник в този сектор? Отговорът е очевиден: имаме 60% от световното културно наследство. Италия е на първо място в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство с 58 обекта. С течение на времето се научихме как да ги защитаваме и оценяваме, понякога и поради катастрофални природни събития, бедствия, драматични исторически събития и човешки грешки.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Брацигово пази тайните на траките

Сърцето на италианското културно наследство се състои от набор от исторически сгради, които обогатяват страната ни. От съществено значение е те да бъдат защитени по мъдър и уважителен начин, чрез деликатни интервенции за реставрация и реконструкция.

Тези дейности не се отнасят само до естетическа реставрация, но и до подобряването на качеството на градския пейзаж, в който се намират сградите, като по този начин допринасят за благосъстоянието на живота в него. Стимулите за енергийна ефективност целят също така намаляване на потреблението на източници на енергия, намаляване на използването на твърди горива и следователно спомагане на целта за декарбонизация на Европейския съюз.

ВИЖ ОЩЕ: Брацигово връща блясъка си, става център на реставратори

В Италия първите разпоредби за енергийна ефективност датират още от 1976 г. и оттогава страната ни никога не е спирала да работи по тази тема. Особено мято заема Агенция CasaClima - международно признатата италианска организация за сертифициране на екологичната устойчивост на сгради.

Преди 10 години Министерството на културното наследство, културните дейности и туризма в Италия издаде Насоки за подобряване на енергийната ефективност, които днес са неразделна част от Кодекса за културното наследство и ландшафта. Те дават указания за оценка и подобряване на енергийната ефективност на защитеното културно наследство  и същевременно разглеждат деликатните последици от ефективното използване на енергията.

Този форум е още една важна възможност за сравнение на институционални модели и обмен на добри практики и иновативни мерки за опазване на културното наследство. Сигурна съм, че в края на това събитие опазването на нашето културно наследство, ще може да бъде погледнато от нова гледна точка,  съчетавайки най-добрия опит на нашите две прекрасни държави, които са богати на история и култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай