Дизайнерът на Тина облича Соня Йончева

Дизайнерът на Тина облича Соня Йончева | StandartNews.com

"Обичам този човек, той ме вдъхновява", казва световното ни сопрано за Азедин Алая

Aзедин Алая, дизайнерът, който се грижи за гардероба на Тина Търнър, вече облича и българското сопрано Соня Йончева. Преди няколко дни тя направи премиера на диска си Paris Mon Amour ("Париж, моя любов") във френската столица. А тоалетът и обувките й бяха дело на родения в Тунис модист.

"Обичам този човек, той ме вдъхновява", написа след края на събитието нашенката във Фейсбук. Дискът й вече може да бъде намерен и у нас в каталога на "Вирджиния рекърдс". Както подсказва заглавието му, родното сопрано се обяснява в любов на френската столица. Сантимента си към Париж певицата показва с грандиозен концерт пред Айфеловата кула през юли 2014 г., който ще повтори и това лято. Paris Mon Amour включва арии от Жак Офенбах, Жул Масне, както и подценявани творби на композиторите Шарл Лекок и Андре Месаже. В сетлиста е и "Травиата" на Верди (арията на Ана, невинната дъщеря на горския пазач) и четвъртият му шедьовър "Бохеми", в който тя е бедната шивачка Мими.

Агенция Франс прес тези дни посвети обширен материал за Соня, като я нарече "новата звезда на международната оперна сцена". В Париж Йончева ще пее идния сезон в операта "Йоланта" на Чайковски. После ще се изяви и в "Травиата".
Йончева признава пред Франс прес, че Франция веднага е отворила вратите си за нея, когато е започнала любовната й история с тази страна през 2007-ма. "Разказът й е на съвършен френски, с типичното френско "р", отбелязват от информационната агенция.

Пловдивчанката, която днес е на 33, неотдавна покори Метрополитън с бебе на ръце. Соня Йончева е поканена да замени титулярната певица в "Травиата" само пет седмици след като ражда сина си Матео, плод на любовта й с венецуелския диригент Доминго Гарсия Хиндоян.

Тогава американската лайфстайл библия "Вог" я описа като "най-ярката млада звезда в световната опера", а след зашеметяващата роля на Виолета пред гримьорната на Соня чакат журналисти от "Ню Йорк таймС и "Опера уорълд".
Соня Йончева завършва класическо пеене в Консерваторията в Женева и продължава да гради таланта си в Академията за млади певци Jardin des Voix на Уилям Кристи, с когото прави и няколко международни турнета. Пътят й към оперната А-група в Париж е открит, след като през 2007 г. взема специалната награда от фестивала Les Amis за ролята на Фиордилиджи от Cosi fan tutte.

Апогея на популярността си в страната на шансона Соня достига с ролята на Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети, след която получава звукозаписен договор. През 2010 г. изкусителната брюнетка триумфира на "Опералия", състезанието за млади певци на Пласидо Доминго. Година по-късно маестрото я кани за дует на концерта за 70-ия му юбилей в "Авери фишър хол" в Ню Йорк, а после и в Мадрид. Освен в САЩ и Париж Соня радва меломаните в Мюнхен, Лондон, Монако и Цюрих. Нейни дуетни партньори до момента са били и Стинг и Елвис Костело.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай