Брацигово връща блясъка си, става център на реставратори

Международен форум събра власт, строители, архитекти и общественици в града на майсторите от Възраждането

Брацигово връща блясъка си, става център на реставратори | StandartNews.com
  • Международен форум събра власт, строители, архитекти и общественици в града на майсторите от Възраждането
  • Ще подготвя кадри за обновяване на историческите сгради, заяви архитект Десислава Димитрова

 

Брацигово, символът на големите майстори от Възраждането, славата за които се е носила из цяла Европа, днес отново се пробужда, а една порутена от началото на демокрацията постройка ще получи нов шанс за живот.

Става дама за сградата на бившия строителен техникум, в която по време на соца са се обучавани хиляди майстори, за да усвоят занаятите на предците си. Камерите на строителите и на занаята обаче сега са се захванали да я превърнат в модерен образователен център за млади реставратори.

Меморандум за сътрудничество между тях и общината бе подписан в петък по време на международния Форум "Брацигово - Каменният поток на времето". Това мащабно събитие е част от 7-дневна програма в града, посветена на недвижимото културно наследство, традициите, архитектурата и изкуствата.

Първото му издание бе през 2021 година, инициирано от Камарата на архитектите от София-Област и Община Брацигово, а година по-късно към организаторите се присъединява и Камарата на строителите в България. Патронажът тази година е на Министрство на културата.

Меморандумът бе подписан и от Конфиндустрия България. Сред организаторите на форума бяха още Посолството на Италия в лицето на Нейно Превъзходителство Джузепина Дзара и италианският културен институт. Партньори на мащабното събитие са Регионалния исторически музей Пазарджик, Национално сдружение на общините, Университета по архитектура строителство и геодезия, както и Общество "Културно наследство" - официален представител на Европа Ностра за България.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Брацигово пази тайните на траките

Голямата цел на подписания меморандум за сътрудничество е създаване на Международен образователен център за теоретична и практическа подготовка на квалифицирани кадри за извършване на консервационно - реставрационни дейности на обекти-недвижимо културно наследство. Идеята е образователният център да бъде базиран именно в града, носител на историческата памет за великата Брациговска строителна школа, достигнала своя разцвет през Възраждането, заяви архитект Десислава Димитрова.

Цяла седмица Брацигово бе домакин на десетки архитекти, строители, учени и общественици. Специален гост бе едно от големите имена в реставрацията на сгради - паметници на културата в Италия д-р арх. Андреа Грилето. Той дойде Брацигово, за да обмени опит с българските си колеги по въпросите на реставрацията. Италианецът обясни на специална лекция как протича реставрацията на историческите сгради в Италия, както и каква е ролята и икономическата стойност на проектите. Също така показа и последните технологични иновации в тази сфера.

Програмата на форума включваше и редица презентации, посветени на недвижимото културно наследство, изкуството и бъдещата перспектива за ревитализация на исторически сгради, свързана и с нейната енергийна ефективност.

Италианците предтавиха и две изложби в читалище "Васил Петлешков" - "Съвременно италианско изкуство" и "Mеждународен опит за енергийна ефективност при сгради - паметници на културата". При изключителен интерес премина и представянето на изложбата "Архитектура за образование и култура" на арх. Белин Моллов.

Той подреди тридесет табла със свои акварелни картини и информация за историята на сградите и техните архитекти. Изложбата може да бъде видяна в читалището на Брацигово до края на  юли.

В годините след Освобождението заможните българи са дарявали значителни средства и полагали големи грижи за откриване на нови училища и за строеж на училищни сгради с архитектура и оборудване, следвайки примера на най-добрите европейски образци, разказа Моллов.
По онова време всяко българско село е давало мило и драго, за да има училище. През 1887 г. България е наброявала 3,15 милиона население, а училищата са били почти толкова, добави той.

Моллов признава, че идеята на изложбата е да се провокира интересът към архитектурни паметници, сгради и ансамбли, които пренасят очарованието на отминали епохи, възпитават и поддържат чувство на принадлежност към средата, в която живеем.

Всяка сграда, която днес ни кара да се чувстваме горди, е създадена от вдъхновението на някоя творческа личност, човек за който трябва да знаем, да си спомняме и да почитаме", каза арх. Моллов.

Той разказа още, че през 1891 година се появяват първите преки данни за образованието по света. Те показват, че по ниво на грамотност на младежите, постъпващи в казармата, България заема 13-то място в света.

През 1911 година 37% от новобранците в армията са грамотни - ниво, което е най-високо на Балканите, по-високо дори от Италия и доближава равнището на Австро-Унгария. През този период ролята на българското училище е не само да образова, но и да възпитава, добави Моллов.

ВИЖ ОЩЕ: Джузепина Дзара: Историческите сгради са в сърцето на наследството ни

Според него тогава се формира и архитектурната среда на образователния процес, която възпитава младите поколения в стремеж за знание, демократична култура и ценности за свобода, равноправие и плурализъм.

Обществото има нужда днес да преосмисли пространствата, където протича образователният и възпитателният процес, където очакваме децата и младежите да се превръщат в интелигентни и можещи хора.

Време е да започнем да осъвременяваме българското образование не само от гледна точка на архитектура и технологично обзавеждане, а и от гледна точка на цялостна визия за развитие. Да изучават добрите практики от миналото и настоящето, но да има и знание, и поглед в бъдещето", допълни арх. Белин Моллов, който е с 50-годишен опит в областта на устройственото планиране и градското развитие.

Ключово събитие в рамките на форума бе Кръглата маса на тема: "Енергийна ефективност на обекти недвижимо културно наследство". На нея строители и архитекти предложиха по програмите за повишаване на енергийната ефективност да се изработят специални критерии, които да позволят съхраняване на автентичността на сградите със статут на недвижимо културно наследство.

Експертите обсъдиха и проблема с липсата на диференциране и приоритетност при подбора на проекти по различни програми на сгради-паметници на културата. Това би било важна стъпка в тяхното съхраняване за поколенията.

В момента такива проекти се състезават наравно с останалите и не са конкурентни, тъй като заради спецификите на сградите не може да достигнат залегналите в програмите цели като определен по-висок енергиен клас например, обясни инж. Тодор Андонов от Камарата на строителите.

Двете браншови организации имаме готовност да създадем работна група, която да работи върху правилата за обновяване и повишаване на енергийната ефективност на тези така ценни за облика на градовете и за историческото ни наследство сгради, каза арх. Десислава Димитрова. Подробна информация ще бъде

изпратена до ресорните Министерство на културата и Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай