Бранд Родопи! Кметът на Девин с призив за пещерите

Здравко Иванов: За туризъм трябва транспортна свързаност

Бранд Родопи! Кметът на Девин с призив за пещерите | StandartNews.com

Пещерите да бъдат стопанисвани и управлявани от общините, на чиято територия са. Този призив отправи кметът на Девин Здравко Иванов по време на международния форум на „Стандарт” „Пампорово – сърцето на Бранд Родопи. Културно-историческият туризъм като фактор за развитието на региона". Конференцията бе организирана в курорта перла на Свещената планина от медията ни, националната кампания „Чудесата на България”, Фондация „Кредо Бонум”, Националния борд по туризъм и Общество „Културно наследство” – официалният представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент „Европа Ностра” в България.

ВИЖ ОЩЕ: Полина Карастоянова: Бранд Родопи е билет за първа класа в туризма

В момента пещерите се управляват от туристически дружества към Българския туристически съюз. А за цялата прилежаща инфраструктура и за пътищата до тях отговарят общините. Те обаче не получават нито лев приходи от посещенията на природните феномени.

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Родопи! Чавдар Георгиев с голямо обещание към кметовете

Иванов даде пример с Дяволското гърло – една от най-посещаваните пещери у нас. Общината непрекъснато ремонтира пътя и инфраструктурата около обекта, а не почели нито лев от него.

ВИЖ ОЩЕ: Проф. Пламен Моллов: Да направим карта на кулинарните чудеса

Зам.-министърът на културата Чавдар Георгиев се ангажира да постави въпроса пред Министерски съвет.  

ВИЖ ОЩЕ: Бозукова: Бранд България започва от Родопите. 4 условия за туризъм

Призив да се изгради транспортна инфраструктура в Родопите отправи още Здравко Иванов. През 2021 природно бедствие на територията на Родопите разруши транспортната инфраструктура. И две години тя не е възстановена, каза Иванов. Става въпрос за пътищата Пловдив – Девин и Девин – Стойките. Не можахме да се насладим на тази свързаност. Участъци пропаднаха, още не са възстановени, каза Иванов.

ВИЖ ОЩЕ: Форумът на Стандарт! Бранд Родопи – новата визитка на България

Той специално акцентира върху образованието, което трябва да слага акцент върху културно-историческото наследство на България и природните й феномени. Нашите деца трябва да се гордеят, че са българи, а училището изостава в това отношение, каза Иванов.

Събитието се провежда с подкрепата на Филип Морис

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай