Бранд Родопи! Изненада от ДПС, Небие Кабак разкри план за туризма

Движението готово на голяма крачка, свързана с Плана за възстановяване

Бранд Родопи! Изненада от ДПС, Небие Кабак разкри план за туризма | StandartNews.com

Изненада от ДПС. Народният представител на движението Небие Кабак, която е член на комисията по туризъм, разкри голям план на Движението в помощ на сектора.

ВИЖ ОЩЕ: Форумът на Стандарт! Бранд Родопи – новата визитка на България

Ние, ДПС, като партия сме готови да поставим на масата за преговори темата за предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост по отношение на сектор туризъм и на сектор култура. Но се опасяваме дали това все още е възможно, тъй като проектите трябва да бъдат изпълнени до 2024 г., каза Кабак по време на международния форум „Пампорово – сърцето на Бранд Родопи. Културно-историческият туризъм като фактор за развитието на региона". Конференцията бе организирана в курортната перла на Свещената планина от медия „Стандарт”, националната кампания „Чудесата на България”, Фондация „Кредо Бонум”, Националния борд по туризъм и Общество „Културно наследство” – официалният представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент „Европа Ностра” в България.

ВИЖ ОЩЕ: Бозукова: Бранд България започва от Родопите. 4 условия за туризъм

За мен много болна тема е, че в Плана за възстановяване и устойчивост за сектор туризъм няма никакви заделени средства. Няма и за култура, а всъщност Европа препоръчва поне 2 % от средствата по Плана да са за култура, но в България това не се случва, заяви Кабак.

ВИЖ ОЩЕ: Цветелина Бориславова: За Бранд Родопи – влак от Пловдив до Смолян

Тя изрази надеждата си, че редовното правителство ще започне да решава проблемите на туристическия бранш. И подчерта: ”Ние, ДПС, винаги сме били в диалог с местните власти, и изпълнителната власт, и ще продължим да бъдем, за да помогнем с общи усилия на сектор туризъм.”.

ВИЖ ОЩЕ: Голяма новина! Виното ни става нематериално чудо. Нови маршрути

Освен народен представител и член на парламентарната комисия по туризъм, аз съм родена и израснала в Родопите и за мен тази планина има много специално значение, сподели Небие Кабак. Тя каза какво за нея е Бранд Родопи: „Най-големият жив музей в България.”

ВИЖ ОЩЕ: Проф. Пламен Моллов: Да направим карта на кулинарните чудеса

Небие Кабак заяви, че Родопите са планина, населявана от най-дълбока древност, изключително богата на културно наследство, включително и нематериално. Тук са запазени голяма част от занаятите, фолклорът и фестивалите, които продължават да се реализират всяка година. И разбира се – съхранен е специфичният диалект на хората в Родопите, допълни Кабак.

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Родопи! Чавдар Георгиев с голямо обещание към кметовете

Тя цитира почетния председател д-р Ахмед Доган, който е и автор на предговора на книгата „Чудесата на Родопите. 50 легенди”. Той казва: „Културното наследство е код за обединение. То е и код за заедност”. Освен, че нашата партия е основана на философията на заедността,  ние разбираме заедността тук в Родопите като условие за бъдещо развитие. Нужно е да бъдем културно грамотни, за да може културното ни наследство да бъде запазено, а митовете, легендите и преданията да бъдат съхранени живи, такива, каквито са ни предадени, категорична бе Небие Кабак.  

ВИЖ ОЩЕ: Полина Карастоянова: Бранд Родопи е билет за първа класа в туризма

Да, националният бюджет за реклама на България, който се заделя от Министерство на финансите, расте всяка година, но с много бавни и недостатъчни стъпки. С него ние не можем да догоним нашите съседи, които ни дават  изключително добър пример в провеждането на национална реклама като Гърция и Турция, подчерта Кабак.

Събитието се провежда с подкрепата на Филип Морис

ВИЖ ОЩЕ: Румен Пехливанов: Скоростен път ще даде бъдеще на област Смолян

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Родопи! Кметът на Девин с призив за пещерите

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Родопи! Полина Карастоянова каза какво трябва да направи министърът на туризма

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай