Бранд България влезе в парламента. "Стандарт" представя идеята

Цончо Ганев се ангажира да направи след две седмици специално заседание на комисията по темата

Бранд България влезе в парламента. "Стандарт" представя идеята | StandartNews.com

Голямата цел - Бранд България, влезе в парламента. Издателят и главен редактор на "Стандарт" Славка Бозукова представи инициативата за ребрандиране на страната ни пред депутатите от Комисията по туризъм. Това стана няколко дни, след като медията ни направи в Пампорово международния форум „Пампорово – сърцето на Бранд Родопи. Културно-историческият туризъм като фактор за развитието на региона".

Конференцията бе организирана в курортната перла на Свещената планина от медията ни, националната кампания „Чудесата на България”, Фондация „Кредо Бонум”, Националния борд по туризъм и Общество „Културно наследство” – официалният представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент „Европа Ностра” в България.

Специален гост на форума бе Амалия Зепу, ръководител проекти на Атинския хъб за културно наследство на "Европа Ностра".

Образът на туризма в България през погледа на националните медии бе темата на дискусията в ресорната парламентарна комисия, организирана от председателстващия Цончо Ганев ("Възраждане").

След пандемията от коронавирус и войната в Украйна има нова тенденция - ребрандиране на световните туристически дестинациии с цел да си върнат изгубените позиции, каза г-жа Бозукова, която е ръководител на националната кампания "Чудесата на България" и председател на Общество "Културно наследство".

Срещу рекламна кампания от 10 милиона долара, прочутата Венера от картината на Сандро Ботичели - "Раждането на Венера",  се превърна в лице на новата рекламна кампания за популяризиране на страната като туристическа дестинация. Съвременната Венера си прави селфи на площад "Сан Марко" във Венеция, похапва пица на брега на езерото Комо, готви се да яхне велосипед на фона на Колизеума в Рим, поседнала е на стъпалата на живописно италианско градче и разказва митовете за шедьовъра на Ботичели, каза Бозукова. Тя припомни, че докато ние чакахме Илон Мъск на Белоградчишките скали, майка му отиде в Карпатите и ги прослави.

Бозукова настоя в рекламата на България да се включат не само инфлуенсърите, които увличат младите, но и истинските лидери на мнение в България.

Нима не може министърът на културата да покани Георги Господинов, прославил ни по цяла Европа с наградата „Букър“, за да посочи своето времеубежище в Родопите. Публично известно е, че човекът, който счупи всички рекорди в тениса с 23 титли от Големия шлем Новак Джокович черпи енергия, спейки в мистичните пирамиди в Босна. Само преди 3 месеца той поздрави родопчанката баба Веса с навършването на почти вековния й юбилей. Нима не може Министерството на туризма да го покани да посети мистичните пещери като Утробата, в които тибетски монаси от години спят, за да възстановяват силите си, риторично попита издателят на "Стандарт".

Славка Бозукова настоя за увеличение на парите за реклама на България и то най-вече за културно-историческия туризъм. И съобщи, че след националната дискусия на "Стандарт" през ноември "Бранд България - докосни Чудесата" Министерството на туризма направи работна група. В нея влязоха представители на министерствата на културата, на земеделието и на регионалното развитие, но все още не е ясно до какви резултати е стигнала.

Цончо Ганев официално изиска от екипа на министър Зарица Динкова информация по темата Бранд България, както и за кои телевизии какви суми за реклама на България са били дадени в последната година. Предложението за отчета на парите дойде от Петьо Стайков, тв "Евроком", който сподели с болка, че нито един от проектите на медията му за популяризиране на културата и историята на България в последните 5 години не е получил държавна подкрепа.

Начинът, по който България изглежда пред света е национална кауза, заяви генералният директор на БНР Милен Митев. Той съобщи, че националното радио има специална рубрика, в която промотира туризма и в частност културно-историческия туризъм и призова колегите си от гилдията да не акцентират на негативните новини. За Айфеловата кула се чака 5 часа, но Франция не говори за това, а популяризира невероятната гледка от върха, каза Митев.

Заместник генералният директор на БТА Евгения Друмева отбеляза, че тази година доста се говори за страховете, които възникнаха след взривяването на язовирната стена на "Каховка", но изтъкна, че е възможен и друг поглед. Друмева даде пример с две новини на БТА. С едната - по румънски медии, се информира обществото, че независимо от многото страховете и запитвания към туристическите агенции няма отказали се от почивки в България това лято, а се очаква ръст на посещенията на румънски граждани. Втората е с данни от българските туроператори, които прогнозират 10 на сто ръст в туризма това лято.

Ние, медиите, трябва да говорим в един глас,  заяви главният редактор на агенция "Фокус" Петя Кузева. И призова колегите си да популяризират древните артефакти на страната ни. Те ни отличават от другите континенти, където находките са на 200 години. "Туризмът на фокус" е специализираната рубрика на агенцията по темата.

Христо Проданов, бивш министър на туризма, сега депутат от БСП, предложи на новото ръководство на ведомството да продължи идеята му офисите на БТА зад граница да бъдат центрове на България и Министерството.

А Ертен Анисова, ДПС, поиска комисията да има изнесено заседание в морски курорт.

Цончо Ганев се ангажира да направи след две седмици специално заседание на комисията по темата Бранд България, на което останалите медии да развият идеите си за допълване на кампанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай