БНР почита Методи Матакиев

БНР почита Методи Матакиев | StandartNews.com

Незабравимият маестро Методи Матакиев ще бъде почетен от Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР с концерт от любими арии, дуети и хорове из опери на 15 януари от 19 часа в столичната зала "България". Диригент на музикантите е Григор Паликаров, а на певците - Румен Райчев. Солисти ще бъдат световни звезди - сопраното Цветелина Василева и баритонът Кирил Манолов. Ще прозвучат части от "Макбет", "Набуко", "Трубадур", "Аида", "Кармен", "Адриана Лекуврьор", "Тоска", "Мантията", "Хованщина", "Иван Сусанин", "Момчил" на Любомир Пипков...

Концертът е посветен на маестрото, който си отиде през 2010-а. Той е с изключителен принос в 53-годишната история на Смесения хор на БНР. За всички, които познаваха Методи Матакиев, той остава в сърцата им като прекрасен и талантлив диригент, отличен познавач на човешкия глас и неговите възможности.

Многобройни са записите му в музикалния фонд на БНР. Репертоарът му включва 25 опери, кантати, оратории и симфонии, изпълнения на Дарина Такова, Никола Гюзелев, Калуди Калудов, арии и ансамбли, "Девета симфония" на Бетовен, хорове из опери и акапелни творби.

"Казват, че Господ прибира рано при себе си любимите си хора. Е, и с теб така се случи! Тръгна нагоре, приятелю, когато най-много можеше и искаше да работиш. Толкова много музика имаше в теб, толкова много талант! Липсваш ми, но се надявам, че успешно дирижираш небесния оркестър! Никога и никой няма да те забрави!", каза композиторът Стефан Димитров за приятеля си Методи Матакиев, с когото са били заедно в хор "Бодра смяна", Музикалното училище и Консерваторията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай