Благоевград е „Francofolies”

Благоевград е „Francofolies” | StandartNews.com

Великите „Джипси кингс" дават старт на шоуто

Благоевград е „Francofolies"! Дългоочакваният ден настъпи, днес е стартът на второто издание на фестивала за съвременна френска музика. Градът събира хиляди меломани от цялата страна, които си дават среща в областния център на Пиринско на 17 и 18 юни. Всички те ще усетят духа на Франция чрез музиката на някои от най-големите френски изпълнители. И ще се насладят на невероятен празник, осигурен от общината, която е продуцент на събитието. Тази вечер първи на сцената ще се качи рапърът Фефе, който в началото на кариерата си е част от две рап формации. След разпадането им французинът с нигерийски произход продължава солова кариера и печели международна популярност. През 2010 г. записва френската версия на сингъла „Wavin Flag", който е избран за химн на Соса-Соlа за Световната купа на ФИФА през 2010 г.

След него зрителите ще чуят не кой да е, а великите изпълнители от "Джипси кингс". Те ще огласят площада на града както с големите си хитове и класики, така и с няколко нови парчета. Между "циганските крале" са членовете на двете фамилии Рейес и Балиардос, които напускат Испания по време на Гражданската война и се преселват в Южна Франция. Хосе, бащата във фамилията Рейес, e известен фламенко вокал, сред чийто фенове са Джон Стайнбек, Чарли Чаплин, Пабло Пикасо, Майлс Дейвис и Салвадор Дали. Заедно със синовете си през 70-те години той основава "Лос Рейес", които изпълняват класическо фламенко. Смъртта на бащата временно разбива групата, но по-късно братята Рейес продължават да пеят със своите братовчеди Балиардос и така се появяват "Джипси кингс". Те говорят френски, но езикът, на който пеят, е гитане - смес от испански, френски и чешки. Първата фестивална вечер ще завърши с DJ PARTY.

Световните звезди ZAZ и Nouvelle vague са хедлайнерите в събота, когато фестът приключва. Френската популярна певица ZAZ ще пее на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград. Младата французойка с истинско име Изабел Жофроа проби на международната сцена с хита „Je Veux" от първия си самостоятелен албум през 2010 г., който става двойно платинен из Европа. Оттогава тя е издала три, като последният – „Paris", прави интерпретации на емблематични френски песни - "Под небето на Париж", изпълнена от Едит Пиаф през 1954 г., "Елисейските полета" на Жо Дасен от 1969 година, "Имам две любови" на Жозефин Бейкър, Елла Фицджералд, Ив Монтан.

Едни от най-обичаните съвременни френски музиканти от „Nouvelle vague" /Нувел също ще пленят зрителите във втората фестивална вечер. Те пристигат с двете си вокалистки Лизет Алие и Мелани Пейн, които ще изпълнят френски и английски кавъри на любими парчета. Характерно за групата е, че нямат постоянни вокали, а работят с различни изпълнителки, които добавят френски шик и изключително присъствие на сцена. Музикантите не разсъждават за себе си като група, а по-скоро наричат „Nouvelle vague" музикален проект. Негови създатели са французите Марк Колин и Оливие Либо, които и до днес са в основата на проекта. След изпълненията на французите стартира церемонията по раздаването на наградите на БГ Радио. Финалът на фестивала ще даде Joris Delacroix DJ SET, един от хитовите френски диджеи.

„Фестивалът „FRANCOFOLIES" е емблема на превръщането на града ни във фестивален център не само у нас, но и на Балканите. С него доказахме, че общината не само иска, но може и прави неща, с които сбъдва мечтите на много фенове на музиката", твърди кметът Атанас Камбитов. Още много изненади ще има за хилядите зрители, разкриват организаторите на фестивала. Едно е ясно. В Благоевград започва страхотно музикално събитие, в което участват музикални звезди от световна величина. Добрата новина за меломаните е, че шоуто започва сега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай