Гласовете "не подкрепям" действителни, но излишни

Отбелязва се с Х или V с химикал, пишещ със син цвят в кръгчето с номера на кандидата

Гласовете "не подкрепям" действителни, но излишни | StandartNews.com

Гласовете с „не подкрепям никого“ са действителни, но няма да бъдат преброени за нито една от политическите сили, които участват: партии, коалиции, местни коалиции или за независим кандидат, тъй като този глас позволява на избирателя неговият глас да е действителен, но в крайна сметка той да не подкрепи кандидатската листа на нито една политическа сила или независим кандидат. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев в интервю за БНТ.

Гласоподавателите, избрали опцията „не подкрепям никого“ ще формират избирателната активност, но при отчитането на резултатите по кандидатски листи, те не се взимат предвид.

От думите на Андреев стана ясно, че новата бюлетина за местни избори се различава с тази от 2015 година по това, че в нея съществува опцията „не подкрепям никого“.

„Другата разлика е, че преференциите вече са изписани с трицифрени номера от 101 до максимални брой, който е на мандатите в Общинския съвет на дадената община, в която ще се гласува“, посочи говорителят на ЦИК.

Той припомни, че вчера по време на редовния брифинг на Комисията са били показани три от бюлетините за София. „В нея максималният брой на кръгчетата е 61, колко е и съставът на СОС, тоест преференциите са до 161“.

Говорителят на ЦИК показа и бюлетината за кмет на община и посочи какъв е редът и начинът на гласуване. „Когато избирателят влезе в кабината за гласуване с бюлетините, които са му предоставени от СИК и на които вече имаме един поставен печат отзад от член на СИК, той влиза в кабината за гласуване, отбелязва с Х или V с химикал, пишещ със син цвят своя глас за дадена политическа сила или кандидат. След като отбележи своя глас, сгъва бюлетината така, че да не се вижда как е гласувал, за да се запази тайната на вота. В тази връзка може би ЦИК ще приеме решение за примерно сгъване на бюлетините. След това гласоподавателят излиза и член на СИК сверява 8-цифреният номер на бюлетината с кочана, от който е откъсната. Избирателят пуска бюлетината в избирателната кутия, подписва се в избирателния списък, взима документа си за самоличност и напуска помещението“, каза още Андреев.

Той посочи като важно, че ако избирателят иска да даде предпочитанието си за даден кандидат, отново се отбелязва с Х или V с химикал, пишещ със син цвят в кръгчето с номера на кандидата.

Бюлетината ще бъде невалидна тогава, когато избирателят не е дал своя глас по правилния начин, тоест с един от обозначените знаци или с химикал с различен от синия цвят. „Ако е отбелязал повече от една кандидатска листа, бюлетината също ще бъде невалидна. Разбира се нашата цел като ЦИК е в рамките на разяснителната кампания да обясняваме как да бъдат действителни гласовете, а не как да бъдат недействителни“, допълни Андреев.

Говорителят на ЦИК припомни, че към момента има наложена санкция върху кандидати. „Тя е по отношение на един кандидат във връзка с отразяването на предизборната кампания на безплатна формула в една от обществените медии. Става дума за случая с „Референдум“. В този случай ЦИК установи нарушаване на добрите нрави и засягане на честта и достойнството на други кандидати. С оглед на това е взето решение за установяване на това решение. Оттук нататък стартира процедурата за създаване на акта. Глобата, която е предвидена, е от 2000 до 5000 лева“, добави още Андреев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай