Житото много, но хлябът поскъпва. Защо?

Глобалното потребление на зърнени култури расте и вдига цените на борсите

Житото много, но хлябът поскъпва. Защо? | StandartNews.com
  • Глобалното потребление на зърнени култури расте и вдига цените на борсите
  • Реколтата от пшеница ще е 5,8 млн. тона, добивите до 55% по-високи спрямо 2020 г.

Добра ще е реколтата от жито и в целия ЕС. В редовния си месечен доклад за юли експерти на Европейската комисия повишиха прогнозата си за мека пшеница в Европейския съюз през настоящия селскостопански сезон, започнал на 1 юли, с 1,9 млн. тона спрямо предвиждането през юни, до 127,7 млн. тона. Увеличението е факт въпреки голямата суша, обхванала части от Европа и мащабните наводнения, от които пострадаха големи площи със селскостопанска продукция в Германия, Белгия и Холандия.През миналия сезон в ЕС бяха прибрани 117,2 млн. тона мека пшеница.Прогнозата на експертите на ЕК за износа на мека пшеница от ЕС през сезона обаче бе оставена без промяна на ниво от 30 млн. тона. Дори при това положение обаче тя ще надхвърли износа от миналия сезон, който по предварителни оценки е 27 млн. тона.

Прогнозите за тазгодишната реколта от пшеница са много добри, но в същото време цената на хляба се вдига. Това са тенденциите, които се наблюдават на пазара.С 55 процента са по-високи средните добиви от пшеница спрямо миналата година, отчитат от Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/. За разлика от 2020 г., която сушата превърна в най-тежката за последното десетилетие година за производителите на ръж и пшеница, 2021 г. се очертава успешна, казват фермерите. А междинните данни на земеделското министерство го потвърждават.Ако миналата година средният добив на пшеница беше под 400 килограма, а на места в Добруджа - житницата на България, добивът от декар падна на 120 килограма, то тази година средният добив на пшеница е 606 кг от декар, което е ръст от над 50 на сто.Статистиката отчита ръст и при ечемика и ръжта - съответно с 14% и със 76% на годишна база.Очакванията на земеделското министерство са реколтата от пшеница тази година у нас да достигне 5,7 - 5,8 млн. тона. Това е възстановяване до нивото от последните години след спада до 4,7 млн. тона през 2020 г.В същото време цената на килограм бял хляб се е повишила на едро средно с 3,2% за пазарната 2020/21, а на дребно увеличението е с 3,6 на сто, показва анализ на МЗХГ.Средната цена на дребно е около 1,70 лв. за килограм бял хляб. Причината за поскъпването е по-високата цена на пшеницата от миналата реколта, а от там и на брашното, посочват авторите на анализа. Но трябва да се добавят и други фактори, като например увеличението на цената на природния газ.В периода от юли 2020 г. до март 2021 г. се наблюдава постепенно поскъпване на житото. През следващите три месеца е налице известна корекция надолу, която се дължи на благоприятните прогнози за новата реколта в България и в световен мащаб.Средната изкупна цена на хлебната пшеница за юни 2021 г. е 393 лв./тон, а на фуражната - 380 лв./тон. Макар и под високите нива, достигнати през март 2021 г., изкупните цени на пшеницата остават доста над отчетените година по-рано - съответно с 15,9% и 17,6%.Според анализа, през следващите месеци може да се очаква цените на пшеницата в страната да продължат да са високи. Независимо, че производството се възстановява и се очакват повече количества на пазара, поскъпването ще продължи заради международните котировки. Прогнозите на основните световни анализатори сочат продължаващо нарастване на глобалното "потребление на зърнени култури през 2021/22, което ще попречи за по-осезаемо понижение на цените, въпреки очакваното високо световно производство", пише в анализа.

Износът се сви с 38,7%

Общо 2,77 млн. тона българска пшеница са изнесени през периода юли 2020 г. - март 2021 г., което е намаление с 38,9% на годишна база. В резултат от чувствително по-ниското производство от реколта 2020, износът само на пшеница се свива с 38,7% спрямо същия период на предходния сезон, до 2 706,2 хил. тона.По-слабо е намалението на стойността на реализираната до момента пшеница извън страната (с 23,9%, до 638,6 млн. щ. д.), поради по-високата експортна цена (средно с 24,1%). Около 58% от експорта отива за държави-членки на ЕС - общо 1,57 млн. тона, като най-големи количества са реализирани в Испания (540 хил. тона), Румъния (385 хил. тона) и Гърция (379 хил. тона). Износът за трети страни възлиза на 1,13 млн. тона основно за Либия, Тунис и Пакистан.

Румъния с 10-годишен рекорд

Есенните култури в Румъния - пшеница, ечемик и рапица, са събрани от 60-90% от обработваемите площи, а средните добиви от хектар са най-добрите през последните десет години. Това показват данните на министерството на селското стопанство на северната ни съседка, цитирани от Ziarul Financiar и sinor.bg. Оперативните цифри от ожънатите досега площи показват, че средният добив от пшеница възлиза на 5,4 тона от хектар. При този добив общото производство би надхвърлило рекордните за историята на страната 11 милиона тона. "Радваме се, че сме сключили доста форвардни сделки и сега продаваме реколтата си на много добри цени", казва главният изпълнителен директор на земеделската кооперация Добруджа Суд, която  обединява земеделски производители от района на Констанца, обработващи общо около 200 хил. декара площи със зърнени култури.

Турция прибира под 16 млн. тона

Жътвата на пшеницата и ечемика в Турция приключва, но заради метеорологичните условия през зимата и сушата през пролетта в повечето централни и югоизточни райони на страната реколтата е значително по-слаба от миналогодишната, сочат прогнози на независими експерти, цитирани от електронното издание SUNSEEDMAN. Изключително силен е спадът при ечемика, където реколтата се очертава до 4 млн. тона при ожънати 7,5 млн. тона през 2020 г. Реколтата от пшеница пък едва ли ще надхвърли 15,5 млн. тона при 18 млн. тона през миналата година. Значително е понижението на реколтата от твърда пшеница в Турция - само 2,5 млн. тона при прибрани 3,5 млн. тона през 2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай