Застаряващото население е предизвикателство за икономиката

Застаряващото население е предизвикателство за икономиката | StandartNews.com

София. Застаряването на населението е основно предизвикателство за икономическия растеж, заяви министърът на финансите Петър Чобанов след представянето на новия доклад на Световната банка "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението: възможни варианти за България".

"Демографският проблем има и своя здравен характер. Качеството на живота увеличава не само индивидуалното благоденствие, но има и положителен фискален ефект. Поради това са важни мерките и действията, които правителството ще предприеме в сферата на здравеопазването.

Затова ще обърнем внимание на лечебните заведения в трудно достъпните места и ще работим за овладяване на тенденцията за ръст на цените на лекарствените и фармацевтичните продукти", подчерта финансовият министър.

Той заяви, че качественото образование също е приоритет на правителството и обясни, че той ще намери израз в бюджета за следващата година като ще се насърчава прилагането убедителни политики за повишаване на качеството на образованието и обвързването му с пазара на труда. Изготвянето и провеждането на реформи е процес, за който се изисква време и социално съгласие, радвам се, че в този процес може да разчитаме на експертната помощ на Световната банка, каза още Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай