Защо спря помощта от 35 евро на седалка за туроператорите?

Променя се дизайнът на съществуващата схема и се налага да стартира нова процедура по нотификация пред ЕК

Защо спря помощта от 35 евро на седалка за туроператорите? | StandartNews.com

Министерството на туризма спря набирането на заявления за кандидатстване по Фаза III от процедурата по предоставяне на Държавна помощ за туроператори, които използват чартърни полети до България с цел туризъм. Това съобщиха днес от Министерството на туризма и допълниха, че прекратяването на мярката е резултат от обнародваните на 16 септември 2021 г. в Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2021 г.

По тази мярка туроператорите получаваха по 35 евро за всяка заета седалка в чартърен полет до България за периода от 1 юни 2021 г. до 31 декември 2021 година.

"Допълнението се изразява в промяна на допустимите кандидати по схемата за държавна помощ, които в случая могат да бъдат туроператори, които използват български въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм или на въздушни превозвачи", отбелязват от ведомството.

От министерството, ръководено от Стела Балтова допълват, че това обстоятелство променя дизайна на съществуващата схема и налага стартиране на нова процедура по нотификация пред Европейската комисия. При положително становище трябва да започне нова процедура по предоставянето на държавната помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай