Защо се бавят ковид помощите за затворен бизнес

Имало огромен обем работа и сгрешени документи

Защо се бавят ковид помощите за затворен бизнес | StandartNews.com

Защо се бавят помощите за служители в затворени бизнеси? Социалният министър Деница Сачева даде и брифинг в парламента, за да докладва как върви обработката на документите на работодателите. "30 млн. лв. ще бъдат изплатени на затворените бизнеси", увери тя. Сачева призна, че има известно забавяне при отпускането на 24 лв. дневна компенсация, но това се дължи не само на "огромния обем на работа, но и на сгрешени документи. Най-често има пропуски в подадените банкови сметки". "Изплащането директно на работници и служители доведе до този голям обем от платежни нареждания. Вероятно трябваше да подходим и тук като преди - да плащаме на работодателите и те да дават средствата на работниците", изтъкна още тя.

8 195 заявления са подадени за отпускане на помощ за родителите с деца до 14-годишна възраст в извънредната епидемична обстановка. Това е за периода ноември - януари, стана ясно от отговора на социалния министър Деница Сачева на депутатски въпрос по време на днешния парламентарен контрол.

36 219 заповеди са издадени за отпускане на целевата помощ. Има обаче и откази. Главно причините са заради това, че децата са посещавали редовно учебните занятия към момента на подаване на заявлението. Има случаи, при които средномесеченият доход е по-висок от миналната работна заплата. При други - родителите работят, ползват отпуск за временна нетрудоспособност или получават помощ за отглеждане на дете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай