Защо е историческо споразумението с Боташ за газа. Говори Хиновски

Това е по-скоро политическа подкрепа за турския газов хъб, не е толкова за Русия и за Путин, каза експертът

Защо е историческо споразумението с Боташ за газа. Говори Хиновски | StandartNews.com

"Споразумението на "Булгаргаз" с турската компания "Боташ" наистина е важно и аз бих го нарекъл историческо. Защото ние от много дълго време повтаряме в медиите, че истинската диверсификация и големият резерв за диверсификация на българския пазар е турската връзка и пазарът в Турция, който е много наситен. Там има големи количества излишъци на газ и това за нас е енергийна сигурност."

Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски в интервю за "Флагман". Във вторник в Министерския съвет беше подписано споразумение, чрез което „Булгаргаз“ получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания „Боташ“. Служебният премиер Гълъб Донев определи споразумението като историческо и подчерта, че за първи път Република Турция предоставя на външна компания достъп до своите терминали за втечнен природен газ. 

На въпрос на "Флагман" ще поевтинее ли газът, Хиновски отговори: "Цената на газа се определя от индексите на международните борси, които са в зависимост от много фактори – Китай, Катар, Русия, Европа, скорост на изграждане на терминали в Германия, в Холандия... Т.е. това е един многофакторен процес. В общи линии се очаква след тази реална диверсификация цената на нашия газ да се запази в най-лошия случай на тези нива, на които е в момента".

Експертът заяви, че не се знае кога у нас ще влязат първите количества газ от Турция. "В  момента „Булгаргаз“ е в процедура на избор на доставчик по дългосрочен договор и ако такъв договор се сключи, то опцията Турция ще бъде резервна. По начало този договор с „Боташ“ за мен лично се явява като една сигурност - допълнителна опция за доставка на газ", обясни Хиновски.

За първи път турците допускат друг до техните терминали. Защо го прави Турция?

"Сигурно Турция има някакъв политически интерес. Ние дълго време сме се опитвали да го направим, „Българският енергиен и минен форум“ го е предлагал на десетки конференции, форуми, семинари. Ние сме го предлагали на политиците, от времето на ГЕРБ сме казали, че това е много важно. Защо? Абсурд е да нямаме междусистемна свързаност, защото ние нямаме техническа възможност да внасяме газ от Турция. Сега на база на този договор вече има междусистемна свързаност, т.е. техническа и икономическа възможност да се купува газ от „Боташ“.

Хиновски обясни още, че турският газ е микс от ирански, азербайджански, египетски и малко руски.

"С този хъб, който прави Турция, тя прави една стъпка да конкурира ТTF - холандската борса, защото досега цяла Европа гледаше и резервираше по TTF. Сега аз имам чувството, че Турция измества полюса, тъй като в Турция има много повече газ, много повече различни източници на газ; че това е по-скоро политическа подкрепа за турския газов хъб. Не е толкова за Русия и за Путин", заяви още експертът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай