Защитихме розовото масло в Евросъюза

Това стана в последния ден на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз

Защитихме розовото масло в Евросъюза | StandartNews.com

Точно в последния ден на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз е било одобрено законодателно предложение, запазващо класификацията на етеричните масла. На срещата на Комитета на постоянните представители - КОРЕПЕР 1, държавите-членки са приели предложението, включвайки клауза за преглед след 4 години, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

България и други седем държави-членки успяха да убедят Съвета да запази настоящият подход към класификацията на етерични масла, основно заради трудностите при приемането на предложения нов подход и за да се запазят доходите на земеделските производители и сезонните работници.

Решението на Съвета е положителна крачка напред за производителите на натурални съставки за парфюмерията и козметиката. Въпреки това, все още предстоят преговори с Европейския парламент относно окончателния текст на регламента.

Министърът на земеделието Кирил Вътев подчерта, че това постижение е успех не само за правителството, но и за премиера акад. Николай Денков, който категорично защити българското розово масло и другите натурални етерични масла пред Европейския съвет. Той изрази загрижеността си относно недостатъците в проекта на регламента, които поставят етеричните масла в графата на опасните химични смеси, и поиска прецизиране на текста, за да бъде той научнообоснован. Премиерът настоя, че европейският регламент трябва да отчита концентрацията на веществата, за да се определи тяхната опасност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай