Започват "Хемус" до Търново след 2014 г.

Започват "Хемус" до Търново след 2014 г. | StandartNews.com

Велико Търново. Подготовката на проекта за автомагистрала „Хемус" ще бъде финансирана по Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г., а строителството е предвидено за следващия програмен период 2014 – 2020 г., се казва в писмо до кмета Даниел Панов от Изпълнителния директор на Национална компания Стратегически инфраструктурни проекти, инж. Асен Антов.

В момента се финализира тръжната процедура за подготовка на проектните проучвания за доизграждане на „Хемус". Направените до момента проучвания от периода 1992-1993 г. и от 2001 г. са неактуални поради сериозни промени, настъпили в България след приемането ни в ЕС.

Въз основа на транспортния модел от Генералния план за транспорта в България през 2011 г. е направена нова прогноза за трафика по АМ "Хемус".

За окончателен избор на вариант за реализация на АМ „Хемус" ще бъде извършено актуализиране на прогнозата за трафика и ако е необходимо ще се изготвя нова прогноза за нови варианти, се казва в писмото. Ще бъде изготвен и детайлен финансово-икономически анализ, определяне на основните показатели за финансова възвращаемост и устойчивост на проекта. Предстоят също цялостен нов доклад по ОВОС и оценка за съвместимост.

Предстои да се изготвят нови карти с трасето на територията на всяка община, през която ще премине магистралата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай