Залагаме догодина 2% дефицит

Залагаме догодина 2% дефицит | StandartNews.com

Не искам да остана в историята като министър, който трупа дългове. Трябва да харчим колкото изкарваме, заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на националната кампания "Икономика на светло за по-добро бъдеще", организирана от КРИБ и КНСБ след Бургас и във Варна. Сега дефицитът на бюджета е 3 %, а догодина ще заложим да е 2 %, каза Горанов. Държавата не трябва да зависи от външни финансови и политически решения и да променя данъчната си политика. Вярвам, че относително ниските данъци у нас са предимство за бизнеса, каза Горанов.

И във Варна той припомни, че в класацията по сивия сектор България е на второ място след Румъния в ЕС. Най-много сивият сектор е в продажбите на дребно, а и в туризма са големите изкушения, каза Горанов. Както и ол инклузива ни изигра лоша шега, посочи той. Сивият сектор е закоравял противник, го нарече председателят на КРИБ Кирил Домусчиев при откриване на срещата. Той припомни, че делът на сивия сектор е не по-малко от 30 % и освен всички вредни последици, води до изкривяване на конкуренцията. Тези, които са в сянка, получават конкурентни предимство, категоричен е Домусчиев. Той припомни за мерките, предложени от КРИБ и началото от когато най-голямата работодателска организация се включи в голям проект срещу черния бизнес. В КРИБ отказваме членство на фирми от сивия сектор, представяме интересите не само на едрия бизнес, но и на хиляди компании и представители на браншовите и регионални организации, подчерта Домусчиев.

Националната статистика засече между 1,8 и 2,1 % от заетите работници, които работят без трудови договори и това са 45-50 хиляди души. Липсата на трудови договори, намаленото работно време и неплащане на извънреден труд са сред най-големите нарушения, които са в сивия сектор, каза социалният министър Ивайло Калфин.

За 7 месеца приходите от туризъм са над 3 милиарда лева. Колко ли повече щяха да бъдат, ако целият сектор е на светло, каза министърът на туризма Николина Ангелкова, която също взе участие в срещата при старта на националната кампания. Тя припомни, че над 50 % от бранша е в сивия сектор. Колкото повече изсветлява, толкова повече пари ще има за реклама и за инфраструктура, а голяма част от приходите от националните курорти ще се инвестират отново в тях, увери Ангелкова.

Общините се присъединяват към тази битка за честна игра, увери изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова. Но има общини с 40-50 и 70 % безработица, готови да преглътнат какъвто и да е бизнес, само и само да се наема работна ръка, коментира тя. Според нея другият проблем са обществените поръчки, които се печелят от фирми с фиктивно ниски цени, а след това следват финансови корекции за милиони лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай