Задава се “перфектната буря” на имотния пазар

В Европа вече има криза, очакват драстичен скок на цените

Задава се “перфектната буря” на имотния пазар | StandartNews.com

Експерти очакват цените на недвижимите имоти в световен мащаб да се покачат рязко през следващите години. Това показва проучване на икономически експерти, проведено от института "ифо" (ifo) и Швейцарския институт за икономическа политика. Според него цените на недвижимите имоти ще нарастват средно с 9% годишно през следващите 10 години. Експертите прогнозират годишно повишение от 8,4% във Великобритания, 6% в САЩ и 5,5% във Франция. В много региони по света повишеното търсене на пазара на имоти се дължи на вдигането на жизнения стандарт и доходите, както и на нарастването на населението и желанието за повече жилищна площ. Тенденцията към работа от вкъщи също играе роля. 

В годините, последвали пандемията, Европа затъна в имотна и жилищна криза, проявяваща се по много начини - недостиг на места за обитаване, постоянно покачване на наемите, оскъпяване на кредитите, рязък скок в цените на строителните материали, пише pariteni.  

В Германия по оценки на различни институти има недостиг на между 700 000 и 1 милион жилища, посочва Франс прес. Това се дължи както на тежката германска бюрокрация, бавеща разрешителните за строеж на нови сгради, така и на постоянния приток на чужденци, заселващи се за дълги периоди или завинаги във Федералната република. Кризата в Германия се задълбочава и поради факта, че около половината от жителите на страната живеят под наем, а през последните години наемите постоянно растат. По данни на портала за недвижими имоти Immoscout24 в периода 2018-2023 г. наемането на жилище в Кьолн е поскъпнало с 21%, в Лайпциг - с 32 на сто, а в Берлин - с цели 40%. 
Макар и не толкова видима, жилищна криза е налице и във Франция. По данни на фондация "Абе Пиер", през 2022 г. 330 000 души в страната са били бездомни, което е два пъти повече в сравнение с 2012 г. Още по-тъжното в случая е, че 30 на сто от тях имат работа, но не могат да си позволят да наемат жилище. "Тази криза е безпрецедентна, защото отвсякъде идват обезпокоителни сигнали. Засегнати са всички категории от населението - студенти, служители, наематели, дори собствениците", казва Еди Жакмар, президент на Националната жилищна конфедерация (CNL). Една от основните причини е вдигането на лихвите с цел овладяване на инфлацията, повлякло след себе си ръст на наемите, поскъпване на имотите и последвало ограничаване на кредитирането. Съчетано с намаляването на строителството на социални жилища поради отпадането на субсидиите за тях и увеличаването на цените на строителните материали, това предизвика "перфектната буря" в имотния и жилищния сектор. 

Инфлацията и нарастващите лихвени проценти докараха жилищна криза и във Великобритания, а в големите градове на Острова недостигът на жилища отдавна е пословичен. Само в Англия домакинствата без покрив над главата към момента са над 157 000, което представлява увеличение с цели 9 на сто за последната година. 

Домакинствата, "радващи се" на временно настаняване, пък са нараснали до 104 500, което е увеличение с 10%, а броят им е най-висок от 1998 г. Англия се нуждае от 340 000 нови жилища годишно, за да задоволи растящите нужди, сочат данни на Националната жилищна федерация. През януари средната цена на жилище на Острова се е увеличила с 0,7 на сто на месечна база и е достигнала сумата от 257 656 британски лири (320 000 евро), макар и на годишна база да спада с 0,2 на сто, сочат данни на Националното строително дружество. 

Ирландия страда от хронична липса на жилища на достъпни цени под натиска на растящите цени на земята и разходите за строителство. От 2010 г. досега наемите са се удвоили, а в столицата Дъблин вече надхвърлят 2000 евро на месец. Цените на имотите пък достигат до десет пъти средната национална годишна заплата. 

Липсата на жилища принуди правителство да обяви, че до 2030 г. ще изгражда по 33 000 нови жилища годишно, но това далеч не покрива нуждите.

Средната цена на имотите в Нидерландия възлиза на 430 000 евро, сочи доклад, публикуван в края на миналата година. По официални данни недостигът на жилища в страната е 390 000. 

В Португалия жилищната криза се влоши след 2011 г., когато страната, изправена пред фалит, се отвори за чуждестранни инвестиции, а това доведе до рязко покачване на цените на недвижимите имоти.
Швеция страда от липсата на национална жилищна политика от 90-те години на миналия век, пише АФП. Шведската жилищна агенция изчислява, че за задоволяване на нуждите до 2030 г. е необходимо да бъдат изградени по 67 000 нови жилища годишно.
 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
6 Коментара
Михаела
преди 2 месеца

Забрави ли сте да напишите за България.

Откажи
Мартин Янков
преди 2 месеца

Бла бла бла, класически пример за фалшива новина и опит за създаване на паника, с цел, да се засили сериозно затихналия пазар за имоти.

Откажи
J.j.nvp
преди 2 месеца

Напълно съм съгласен. Пазара на имоти е пред колапс.

Откажи
Bobi vasilev
преди 2 месеца

Cenata naj ilichtata Nikoga ne sa se ponijavali vav vremeto poniakoga ima zastoi v cenite ili lek spad no Kato cialo vinagi varviat nagore. Te sa dalgosrochna investicia I e edinstvenata sigurna che niama da si na zaguba

Откажи
Чоки
преди 2 месеца

Някой хора много силно се надяват цените на имотите да скочат до небесата за да напълнят яко гушките. Това няма как да стане с тези фалшиви поръчкови статии, защото шараните са на привършване.

Откажи
Rada Rolex
преди 2 месеца

Брокерски мечти !!!

Откажи