Задава ли се криза с олиото?

Кирил Вътев коментира

Задава ли се криза с олиото? | StandartNews.com

Проблемът със зърното продължава.България е сред петте страни, които са най-потърпевши от украинския внос на зърно, тъй като те предлагат по-евтин продукт и става дъмпинг. Без значение дали има забрана или не има друг пробелм и това е, че толкова много слънчоглед няма къде да бъде преработен.

“Не искам да плаша никого, но това след време може да доведе и до криза с олиото. Зърно има, но мощност за преработка няма. В момента са поразени най-големите мощности за преработка на Украйна. Като няма кой да преработи зърното, откъде ще дойде олиото?” Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в ефира на Нова телевизия.

Вътев уточни, че България е притеснена преди всичко от слънчогледа. "Ние произвеждаме около 2 млн. тона годишно, а Украйна между 12 и 14 млн. тона. България обаче има капацитет за преработка на около 3 млн. тона слънчоглед и затова ние винаги внасяме още около 1 млн. тона суровина.Тази година се очаква Украйна дза произведе 14 млн. тона слънчоглед, но нито в България, нито в Румъния ще могат да го преработят. Капацитета не ни стига. Т.е. ние не можем нищо да го направим и като дойде украинския слънчоглед ще се получи едно задръстване, защото няма какво да го правим. И това е притеснително. Затова трябва да има транзитни коридори, за да може всички зърнени култури, които Украйна произвежда, да отидат там, където има нужда. В България няма какво да го правим. Трябва да защитим своето производство и да го ползваме, а като не ни стигат количествата, тогава да се възползваме от чуждия внос, коменира Вътев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай