Задържат цената на парното с отпадъци

Столичната "Топлофикация" влага 130 млн. евро в нова инсталация

Задържат цената на парното с отпадъци | StandartNews.com

София. Цената на парното в София няма да се вдига през следващите години, дори и ако има поскъпване на природния газ. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на дружеството Стоян Цветанов. Това ще се постигне чрез модернизацията на ТЕЦ "София" и изграждането на негова територия на инсталация, която ще произвежда топлоенергия и ток от битовите отпадъци на софиянци. Очаква се тя да заработи след около 3 години.

Системата ще използва гориво RDF, което ще се генерира от завода за преработка на битови отпадъци в София. По този начин "Топлофикация" ще потребява 11% по-малко природен газ годишно. "Икономията ще бъде 60-70 млн. куб.м синьо гориво, което ще спести на дружеството разходи за около 60 млн. лв.", каза Цветанов. През лятото, когато "Топлофикация" доставя само топла вода, за нейното подгряване няма да има нужда от допълнителни количества газ, а екогоривото ще бъде достатъчно.

"Очакванията са в бъдеще цената на енергията да се повишава. Чрез икономиите от новата инсталация "Топлофикация-София" ще успее да компенсира поскъпването и цената на парното няма да се увеличава", каза Цветанов.

За инвестицията, чиято стойност ще бъде около 130 млн. евро, се очаква да се намери сериозна финансова подкрепа от еврофондовете, стана ясно от думите на зам.-кмета на София Мария Бояджийска. Тя увери, че консултантът по проекта - датската компания "Ramboll", подготвя апликационната форма за кандидатстване. Все още се проучва коя е най-подходящата Оперативна програма на ЕС, по която да се кандидатства.

Освен зелена технология новата инсталация на "Топлофикация-София" ще има и изключително модерна визия (на снимката).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай