Забраниха продажбата  на домашно вино в нета

Туби и дамаджани от село няма да могат да се изпращат по куриерска фирма

Забраниха продажбата  на домашно вино в нета | StandartNews.com

Глоба от 500 лв. до 1000 лв. е предвидена за всеки, който си е направил домашно вино и го продава по интернет. При повторно нарушение санкцията нараства от 1000 до 2000 лв. Това гласят последните промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които влязоха в сила от 1 януари. Според поправките, продажбата на вино с обяви в интернет вече е забранена. Сега много хора си правят домашно вино, но вместо да го пият само в семейството или с приятели, което е позволено от закона, извършват търговия, като го продават с обяви в нета. Досега забраната за онлайн продажби важеше само за ракия и цигари.
Според новите промени в закона, от сайтовете, където всеки може да качи обява за продажба на стока, трябва да бъдат премахвани всички съобщения за търговия с алкохол, вино или цигари. Операторите на тези сайтове трябва да ограничават достъпа до тях от телефонни номера и IP адреси, от които са качвани обявите. В противен случай Агенция „Митници“ има право да издава решение за временно спиране (блокиране) на достъпа до интернет страниците, на които са публикувани обявите. Ако въпреки това съобщението за продажба на вино или ракия не бъде премахнато, Агенция „Митници“ може да поиска от Софийския районен съд да постанови онлайн доставчиците да блокират достъпа до тези сайтове. Съдът ще трябва да се произнесе в срок от 72 часа.
Куриерските фирми пък вече нямат право да доставят домашно вино. Досега такава забрана имаше за алкохол и цигари без платен акциз. Така, ако искате да си вземете в туба или дамаджана от виното на дядо, който го е произвел от лозето на село, ще трябва сами да си го превозите. Цигари и алкохол с платен акциз обаче ще може да се изпращат по куриер. За това е нужно подателите на пратките да представят лична карта и да попълнят декларация, че изпращаните стоки са с платен, начислен или обезпечен акциз, както и че са с бандерол. 


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай