Забогатели сме с повече от 9 млрд. лв. за 2 години

Забогатели сме с повече от 9 млрд. лв. за 2 години | StandartNews.com

Българите са забогатели с над 9,4 милиарда лева за последните 2 години. Това показва доклад, изготвен от "Индъстри Уоч". От него става ясно още, че финансовото богатство на домакинствата у нас е достигнало 59.5 милиарда лева в края на изминалата 2014 г. То е било 50.1 милиарда лева само две години по-рано.

Анализаторите от "Индъстри Уоч" посочват още, че само през 2014 г. финансовото богатство на българите се е увеличило с 4.2 милиарда лева. Растежът на депозитите от 37.7 до 39.3 милиарда лева е основната причина за това.

Българите продължават да бъдат относително консервативни при управлението на своите спестявания, като държат близо 2/3 от тях под формата на банкови депозити. Тенденцията на понижаване на лихвите по влоговете продължи през 2014 г., което намали дохода на домакинствата от лихви. Това обаче не спря гражданите да предпочитат да депозират парите си в банки, се казва в доклада за богатството на българите.

Вложенията в пенсионни фондове са се увеличили значително през последните две години- с 1.4 милиарда до 8.2 милиарда лева. Те вече са 14% от цялото богатство на домакинствата. Има и ръст при парите в брой на домакинствата - с 1.1 милиарда лева за година, като те вече са 10.2 милиарда лева, съобщават още от "Индъстри Уоч".

Анализаторите отчитат и раздвижване на пазара на труда. За 2014 г. заетостта е отчела ръст - с 1.6% средногодишно, а потреблението е започнало да показва признаци на съживяване. Българите са започнали да купуват все повече трайни стоки след дълъг период на ограничаване, показва докладът. В тази връзка има увеличение от 5% през 2014 г. при покупките на мебели, битова техника и потребителска електроника. Преди година нарастването беше едва 1%.

Цените на жилищата в България са се повишили средно с 1.2% на годишна основа през изминалата година. Те поскъпват по-осезаемо в шестте най-големи града в страната, показва анализът. Собственото жилище продължава да е най-големият актив за повечето българи.

Достъпът до банковите кредити също се подобрява, отчитат от "Индъстри Уоч", цитирани от "Сега". Лихвите по жилищните кредити са паднали под 7% годишно. През последните 12 месеца са отпуснати нови жилищни кредити за 1.4 милиарда лева - с 13% повече в сравнение с 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай