За 10 години хазната губи 6 млрд. от нелегални цигари

За 10 години хазната губи 6 млрд. от нелегални цигари | StandartNews.com

Стартира мащабна информационна кампания срещу контрабандата

Държавата е загубила 6 млрд. лв. от нелегални цигари за последните 10 години. Само за второто тримесечие на 2014 г. потреблението на нелегални тютюневи изделия достига 20%. От този висок процент държавата е претърпяла загуби в размер на около 500 млн. лв. Това са причините "Булгартабак Холдинг" АД в партньорство с Министерство на финансите, Агенция "Митници", "Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010" и "Асоциация на производителите на ориенталски тютюни" да стартира национална информационна кампания, насочена срещу контрабандата на тютюневи изделия. Основното послание на кампанията е - "Не купувай контрабанда! Вредно е за всички".

Нелегалната търговия с цигари включва контрабанда и търговия с цигари без платен акциз и без бандерол, които се продават в нелицензирани обекти за търговия с тютюневи изделия. Тези цигари се продават в нарушение на акцизното законодателство и редица други закони. Незаконната търговия с безакцизен рязан тютюн за ръчно свиване става все по-честа алтернатива на легалните цигари. Липсата на контрол при производството, съхранението и разпространението на незаконните цигари рефлектира в ниско качество и е реална заплаха за здравето на потребителите им. Незаконната търговия с тютюневи продукти е сериозен проблем с множество негативни последици за всички и без съмнение трябва да бъде сред приоритетите на държавата, бизнеса, но също така и на отговорното консуматорско поведение, смятат организаторите на кампанията.

Според официални данни на европейската Служба за борба с измамите /ОЛАФ/ в ЕС се пренасят контрабандно над 4,7 млрд. къса цигари годишно и загубата на съюза от тази престъпна дейност надхвърля 10 млрд. евро. Официалната статистика за България е повече от тревожна - всеки четвърти българин пуши нелегални цигари - това означава, че 400 000 българи пушат контрабанда, а 15 000 българи участват в нелегалната търговия.

С информационната кампания ние даваме своя принос към обществото в борбата с контрабандата и се надяваме хората да разберат, че с купуването на контрабанда не "спестяват" пари, а ощетяват и себе си, и своите близки, коментират от "Булгартабак Холдинг". Идеята е всеки да се замисли колко много вреди причинява, закупувайки контрабандни тютюневи изделия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай