"Южен поток" носи 2,8 млрд. евро

След 4 часа преговори Милер склони да свали лихвата наполовина, чакаме пари още през 2018-а

"Южен поток" носи 2,8 млрд. евро | StandartNews.com

София. България ще получи поне 2,8 млрд. евро като дивидент от газопровода "Южен поток". Това стана ясно от думите на енергийния министъра Драгомир Стойнев минути, след като беше направена символичната първа заварка на тръбите на територията на компресорна станция "Расово". Така бе даден старт на изграждането на "Южен поток" на българска територия.

Преди по-малко от година - на 7 декември 2012 г., край руския град Анапа - от другата страна на Черно море, беше направена първата заварка на тръбите, които ще влязат в морето и ще излязат на българския бряг южно от Варна.
Над 4 часа продължиха финалните преговори вчера в кабинета на премиера Пламен Орешарски. На тях присъстваха министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, министърът на енергетиката на Русия Александр Новак и посланикът на Руската федерация у нас Юрий Исаков. След края на разговорите стана ясно, че българските интереси в проекта са били защитени на максимална степен. И докато политиците правеха своите изявления, на видеостена бе показана символичната заварка на тръбите. Тя бе направена към 15 часа в землището на село Пишурка, община Медковец. Специално за церемонията са били докарани две тръби и работници от компанията "Южен поток".

През последните месеци между България и Русия е имало тежки преговори заради наследени проблеми от времето преди кабинета "Орешарски", обясни министър Стойнев. С подписването на два протокола между Алексей Милер и изпълнителния директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) Боян Боев вече всичко е договорено в интерес и на двете страни. Няма да се предоставят и банкови гаранции. Стойнев допълни, че е било договорено голяма част от работата по "Южен поток" да бъде извършена от български фирми. Проектът ще бъде осъществяван в съотношение 70% привлечен, 30% собствен капитал. За целта БЕХ ще трябва да вземе заем от около 620 млн. евро, обясни енергийният министър. Обезщетението за него ще бъдат единствено дивидентите от транзитните такси, които ще се получават за пренос на руското синьо гориво. По друг наболял проблем през последните месеци също е бил постигнат успех. Договорената по-рано лихва от 8% е намалена на 4,25%. Освен това кредитът ще бъде погасен за 22 години. Страната ни ще получава дивидент още от 2018 г., а не както беше според предишното споразумение - след 15-ата година от потичането на газа. За периода 2013-2043 г.

България ще получи 2,8 млрд. евро. По време на изплащането на заема пък се очакват приходи от около 715 млн. евро, допълни Стойнев. Цялата инвестиция за българския участък от "Южен поток" ще е 3,5 млрд. евро, заяви Алексей Милер. Той определи първата заварка като знаменателно събитие и най-мащабния инвестиционен проект в Европа. "За България 3,5 млрд. евро е пряка инвестиция, 2500 нови работни места за висококвалифицирани специалисти и нова газотранспортна инфраструктура, която ще повиши инвестиционната привлекателност на България", каза шефът на "Газпром". Премиерът Орешарски пък обясни, че е доволен от постигнатите договорености, тъй като България и нейните граждани няма да дадат нито един лев за строителството, а параметрите по проекта са изгодни за страната ни.

Успокояват за шума от компресорите

Няма причини за притеснения, че шумът от компресорните станции ще надвишава нормите, категорични бяха експертите по време на обществените обсъждания. Съоръженията са последна дума на техниката и по всички изисквания на ЕС. Всеки от тях ще бъде в отделно желязобетонно хале, покрито с шумопоглъщащи плоскости. Инфразвукът няма дори да се доближи до границата на човешките възприятия. Нямат основания и притесненията за плажа "Паша дере" край Варна, защото тръбите от морето, изтеглени до компресорната станция на 2 км от брега, ще бъдат закопани под земята. Причини за замърсяване от отпадъци също няма, защото природният газ идва от Русия чист и обработен. По трасето на тръбата у нас с дължина около 540 км, ще има 3 компресорни станции. Първата, при "Паша дере", ще бъде част от приемния терминал, който ще загрява газа, изстинал по време на преминаването по дъното на Черно море. Компресорна станция ще има и край разградското с. Лозница. Последната, която ще тласка газа към Сърбия, е край село Расово, където беше направена и символичната първа заварка вчера. Причина това да се случи именно там, е, че за този обект от газопровода вече има издадено строително разрешително, припомнят запознати.

Цената на газа пада от 2015 г.

Цената на газа ще падне в края на 2015 г., когато по "Южен поток" у нас дойдат първите количества руски газ. За това увериха премиерът Пламен Орешарски и председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер. Това ще се случи, тъй като доставките вече ще се осъществяват директно от Русия до България през Черно море, обясни Милер. Запознати припомнят, че в договора за доставка на газ между "Булгаргаз" и "Газпром", който беше подписан в края на миналата година, има клауза, която позволява предоговарянето на тарифата на шестата година. Това означава, че през 2018-2019 г., когато "Южен поток" трябва да достигне максималния си капацитет от 63 млрд. куб. метра газ годишно, двете компании могат отново да седнат на масата за преговори и да свалят цената на руския газ за България.

И други ще ползват тръбата

Не само България и Русия ще могат да пренасят синьо гориво по "Южен поток", стана ясно от изказването на министър Драгомир Стойнев. След края на преговорите шефовете на "Газпром" и БЕХ, които държат по 50% от компания "Южен поток-България", подписаха протокол, който урежда юридическите аспекти по проекта. Документът гарантира, че газопроводът ще се осъществява и работи в съответствие с действащите регулации, както в България, така и в ЕС. Това означава, че достъп до газопровода ще може да се предоставя и на трети страни, съобщи още Стойнев. Това беше един от основните въпроси, които се дискутираха и между "Газпром" и Брюксел. От руската компания искаха газопроводът да получи дерогация от третия либерализационен пакет на ЕС, който изисква всяка газова тръба да предоставя услуги за пренос на гориво и на страни и компании, които не са нейни собственици.

Няма шейхове по трасето

Собствениците на 13 000 частни имота ще получат обезщетение заради "Южен поток". Парцелите са разположени по цялото трасе на газопровода от брега край Варна до границата със Сърбия. Няма шейхове по трасето на "Южен поток", шегуват се кметовете на трите врачански общини Козлодуй, Оряхово и Мизия, през които минава тръбата. Когато чули за проекта, много собственици на земя взели да потриват ръце в очакване на солиден капитал, но са получили само еднократни обезщетения. Парите са отпуснати за сервитутно право и пропуснати ползи. Стопаните и занапред ще могат да засяват и да жънат нивите си. Те нямат право единствено да отглеждат трайни насаждения и да строят на терените. 100 нови работни места на бъдещата компресорна станция, която ще се изгради между селата Ловско и Студенец в община Лозница, очакват местните хора. В депресивен регион с висока безработица тази новина звучи като щастливо събитие. Вече е ясно, че за нуждите на проекта "Южен поток" в Лозница ще бъдат купени 5 декара ниви, върху които ще се изгради компресорната станция. Хората се радват, че ще се откриват постоянни работни места. За всички нас това е много по-важно от еднократните обезщетения, коментира кметът на Лозница Айхан Хашимов.

Синьото гориво няма да поевтинее

Валентин Кънев,
председател на
Балканската и Черноморската петролна асоциация

"Изграждането на газопровода "Южен поток" ще привлече много работна ръка и ще съживи регионите, през които ще мине, както и икономиката на България като цяло. Това е добре. Според мен обаче той няма да доведе до намаляване на цените на природния газ за България, каквито изказвания от страна на представители на "Газпром" бяха цитирани. Цените по принцип могат да паднат, когато има конкуренция. Но когато има монополист, ние би трябвало да се отнасяме скептично към твърденията му. Критично трябва да се погледне и на твърденията, че проектът поставя България в привилегировано положение по отношение на страните, през които тръбите не минават. Твърде пресилени са и твърденията, че проектът ще повиши сигурността на доставките.
Като безспорен успех може да се отчете намаляването на лихвите по кредита, договарянето да получаваме дивидент от пускането на газопровода и съобразяването с Третия либерализационен пакет на ЕС."

Победа на Орешарски или загуба за руснаците

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт

"Чух новините за проекта "Южен поток" и още не мога да повярвам, че са истина. Това е невероятен успех и аз просто не знам как да го тълкувам - дали като победа на премиера Пламен Орешарски или като загуба на руснаците. Най-логично изглежда, че по време на преговорите е постигнато равновесие между интересите на България и Русия в класическия вариант, при който всички печелят.

На първо място - този дивидент от 715 млн. евро, който ще получим по време на изплащането на кредита, е направо невероятен. Още повече - като се има предвид, че в предишния вариант през първите 15 години нямаше да получаваме нито цент от транзитните такси. Защото тези 2.8 млрд. евро приходи от такси, които България ще получи до 2043 г., е много добра новина, но най-важното е какво ще спечели в краткосрочен план, защото държавата ни именно сега се нуждае от свежи пари. На второ - огромен успех е и съгласието на "Газпром" да подчини проекта "Южен поток" на Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС. Това е един изключително цивилизационен избор на Русия, което ще отвори за нея много повече шансове на европейския енергиен пазар. Може би е подействала заплахата на ЕС с тези 18 млрд. евро санкция към "Газпром". Самият кредит, който ни се предоставя, е изключително благоприятен и договорената лихва от 4.25% е просто невероятна. Тези договорености на практика превръщат газопровода "Южен поток" в машина за печелене на пари за България."

Дюлгерите няма да спят в хотели

Технологията, по която ще се строи газопроводът, е изпарила надеждите, че ще се съживи хотелиерският бизнес и търговията в общините, през които минава тръбата. "Разбрах, че ще се строи със скоростта на светлината и никой няма да има нужда от подслон в града", разкри кметът на Козлодуй Румен Маноев. Дюлгерите щели да си правят подвижни бази край обекта и нямали да имат нужда от местни услуги. Градоначалниците не виждат по какъв начин тръбата ще повлияе и на безработицата, тъй като се обявяват обществени поръчки за подизпълнители, които не са задължени да набират строители от селищата, през които минава газопроводът.

Наемат 6000 работници

Изграждането на "Южен поток" у нас ще даде работа на 2500 висококвалифицирани специалисти. Общо заетите пък ще достигнат 6000 човека. С края на строителството на 540-километровия газопровод работните места няма да бъдат закрити изцяло. Заради 24-часовия режим на работа, всяка компресорна станция ще има нужда от около 100 човека персонал, а отделно ще има хора и по тръбата, и по командните центрове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай