Йотингер предупреди за газова криза в Европа през зимата

Йотингер предупреди за газова криза в Европа през зимата | StandartNews.com

Виена. За възможни проблеми с газовите доставки за европейските страни през зимата предупреди еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер на пресконференция днес. Проблемите със снабдяването на Европа с газ биха възникнали, ако до началото на зимния сезон Украйна и Русия не са разрешили конфликта си и Украйна започне да ползва запазите от подземните си газови хранилища. От днес влиза в сила новият метод на таксуване на синьото гориво от "Газпром" към Киев - с увеличена цена и само срещу предплащане. От "Газпром" вече са предупредили Европейската комисия за възможни прекъсвания на транзита на синьо гориво в случай че "Нафтогаз Украйни" непозволено си отклони газ от транзитните потоци, се казва в официално становище на руския газов доставчик.

Комисар Йотингер изяви увереност, че Русия ще съблюдава задълженията си за снабдяване с газ на Европейския съюз. Той посочи, че ЕС продължава да проучва възможностите за диверсификация на енергийните ресурси.

"Смятам, че е в интерес на всички газовият сектор да не се използва като политически инструмент, и потвърждавам, че руските ни партньори не използват газа като политически инструмент в отношенията си с ЕС", каза еврокомисарят.

Йотингер коментира възможности европейски компании да помогнат на Украйна да запълни хранилищата си. В средата на май в хода на неформални консултации Йотингер е предложил на ръководителите на най-големите европейски компании потребители на газ да запълнят подземните хранилища в Украйна за своя сметка. Тогава изчисленията бяха, че това би струвало около 4 млрд. долара. Еврокомисията обаче не е в състояние да гарантира, че складираното гориво на украинска територия, платено от европейските фирми, ще бъде държано като запас, а няма да бъде използвано при нужда.

По данни на Асоциацията на европейските оператори на газови хранилища (GSE), цитирани от руския бизнес портал РБК, към 13 юни украинските хранилища са били пълни до 42.23%, т.е. към тази дата там е имало 13.491 милиарда кубически метра синьо гориво. "Това не стига, за да се преживее зимата, но стига, за да има украинският народ отопление до декември", каза украинският премиер Арсений Яценюк.

Европейският съюз планира да покани Москва и Киев за нов кръг преговори до края на юни, каза още Йотингер. Според него споразумение за газа може да бъде сключено в рамките на седмица, но само ако и двете страни проявят сериозна готовност за компромиси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай