Йорданска принцеса ни съветва за културния туризъм

Млади хора ще бъдат обучавани да пазят обектите на културата и историята

Йорданска принцеса ни съветва за културния туризъм | StandartNews.com

България ще използва опита на Йордания в подготовката на децата и младежите за опазване на културно-историческото наследство чрез специализирано обучение. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която заедно с йорданската принцеса Дана Фирас откри международен форум, насочен към развитието на културния туризъм.

Нейно кралско височество е в България на работно посещение по покана на министъра. Тя е посланик на добра воля на ЮНЕСКО и председател на най-старата Национална неправителствена организация в областта на опазването и съхраняването на наследството на Йордания - Petra National Trust (PNT) .

Предстои подписването на меморандум за сътрудничество с организацията, за да може страната ни да се възползва от опита на Йордания в тази сфера, посочи още Николина Ангелкова.

„Тя ще стартира като пилотна. Преди конкретните измерения предстоят изключително много срещи както с министъра на образованието, така и с министъра на културата и всички заинтересовани, за да можем пилотно да видим как ще се случи на база на опита който имат, така че също ще разчитаме на тяхната експертиза“, каза министърът.

В Йордания този вид обучение се провежда извънучилищните програми през ваканциите в почивните дни. Програмата обхваща деца и младежи от 7 до 20-годишна възраст. Използва се една съвременна и много модерна система на обучение, посочи йорданската принцеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай