Йордан Цонев с голяма новина за еврозоната

Датата за влизане на България в еврозоната ще е ясна през есента, каза той

Йордан Цонев с голяма новина за еврозоната | StandartNews.com

Датата за влизане на България в еврозоната ще е ясна през есента. Надяваме се още октомври-ноември месец да знаем влизаме ли от 1 януари 2025 г. Това каза председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС.

Целта остава 1 януари догодина, категоричен бе той.

По-рано шефът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви: "Аз не бих се фиксирала на датата - дали е 1 януари, или е 1 март. Според мен важното е 2025 година България да бъде в еврозоната и това е реалистично". Георгиева се срещна с медии като част от визитата си в България, по време на която имаше разговори с президента, премиера и управителя на БНБ.

Не се обсъждат дати, различни от 1 януари. Това е лично мнение на Кристалина Георгиева, което аз не споделям, отсече Йордан Цонев.

Tой обяви и новината, че България е успяла да получи одобрение за това да има право да актуализира конвергентния доклад за напредъка си към еврозоната през септември-октомври.

Конвергентният доклад на Европейската централна банка и Еврокомисията, от който ще стане ясно дали страната ни покрива критериите за приемане на еврото, се очаква през юни. 

Възможността за актуализацията му през есента се смята за успех, тъй като ще ни даде още време да вкараме инфлацията в очертаните от маастрихтските критерии рамки.

Критерият за ценова стабилност предвижда средният темп на инфлация на държавата кандидат да не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта показателите в трите страни членки с най-добри резултати.

Засега страната ни още не изпълнява този критерий, но покрива останалите: за бюджетен дефицит, дълг към БВП, дългосрочния лихвен процент.

Министерството на финансите има екшън план с набелязани мерки за сваляне на инфлацията, обясни Цонев, но не даде подробности за него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай