Явор Куюмджиев: Режим на тока е малко вероятен

Явор Куюмджиев: Режим на тока е малко вероятен | StandartNews.com

София. "Чак пък режим на тока? Струва ми се малко вероятно", коментира Явор Куюмджиев пред БГНЕС твърденията на вицепремиера Екатерина Захариева, че страната ни е заплашена от спиране на електричеството през есенния и зимния период. Куюмджиев е бивш председател на енергийната комисия в Народното събрание и бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката.

Той припомни, че има достатъчно производствени мощности при достатъчно ниско потребление. "Дори с износа, който е максимален към момента, имаме резерви в производствените мощности. Не виждам причина на този етап да се говори за такива катастрофални сценарии като режим на тока", категоричен бе той.

В същото време Куюмджиев отбеляза, че това е така, само ако се говори на експертно и техническо ниво. Нещата се различават, когато енергетиката започне да се политизира.

"Ако говорим политически, за всеки е ясно, че сегашното служебно правителство е реваншистко... Всичките им приказки и инициативи ще бъдат свързани с "лошото" наследство и "отвратителното" управление на Пламен Орешарски", заяви той и добави: "служебното правителство води една предизборна кампания в полза на ГЕРБ".

Явор Куюмджиев коментира и ситуацията с променящата се политика по отношение на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). "Какво се случи с таксата за вятърните и слънчевите централи? Тя беше отменена от Конституционния съд по искане на кой? По искане на президента. Мога да се подпиша под прогнозата, че оттук нататък слънчевите и вятърните централи ще получат огромно рамо от служебния кабинет", каза той. Стандарт Нюз напомня, че в опитите си да намали цените на тока според предизборните си обещания, правителството на Пламен Орешарски наложи 20% такса върху приходите на дружествата за "зелена" енергия, в разрез с инвестиционните им договори. 

Според Куюмджиев двата основни проблема на енергетиката са огромните разходи, които отиват за вятърните и слънчевите централи и т.нар. американски централи, които са причина за огромни разходи по задължителните договори за изкупуване на електрическа енергия.

По думите му разходите за ВЕИ не могат да се платят при сегашната цена на тока и тя ще трябва да бъде увеличена. "Това е отговорност на служебното правителство, те няма как да я прехвърлят на предходното управление", смята Куюмджиев.

Той определи идеята за енергиен борд като абсурдна. Според него вече изгорвената енергийна стратегия е достатъчна за регулация на сектора. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай