Япония брои $ 27000 на всеки, който напусне Токио

Насърчават хора, които да се преместят в други големи градове

Япония брои $ 27000 на всеки, който напусне Токио | StandartNews.com

Правителството на Япония обмисля нов начин да стимулура онези, които обмислят живот извън Токио – да им плаща, за да напуснат столицата, коментира Quartz.

Според материал на националната телевизия NHK правителството обмисля да дава до 3 млн. йени (27 хил. долара) на хора, които решат да се преместят извън Токио и да търсят работа на други места, започвайки от следващата фискална година.

Токио и по-широкият окръг около столицата, с население от 38 млн. души, отдавна се противопоставя на тенденцията в Япония, когато става въпрос за демографията, тъй като като цяло населението в страната се свива. Често това е за сметка на други градове.

Токио и префектурите на Чиба, Канагава и Сайтама например отбелязват значителен прираст на населението през 2017 г. Според NHK броят на хората, които се местят в Токио, надвишава броя, които напускат града вече 22 години. Почти един от трима души в Япония живее около Токио.

Правителството обяви, че ще насърчава хора, които искат да се преместят в други големи градове, например Сендай и Сапоро на север от Токио, включително чрез данъчни стимули.

Японското правителство от десетилетия се опитва да примами хората далече от столицата и да помогне да се възстановят обезлюдените и порутени райони чрез програма, известна като „съживяване на регионите“. Някои местни правителства използват данъчни облекчения, за да насърчат компаниите да напуснат Токио, докато други субсидират разходи за релокация.

В момента всъщност се наблюдават все повече младежи в Токио, които искат да оставят зад гърба си градския живот в столицата и да се преместят в по-малки, по-евтини и по-тихи части на Япония. Някои области успешно привличат хора и бизнеси, напускащи Токио, например Фукуока – град, който отчита голям прилив на технологични работници и стартъпи, привлечени от ниските разходите и близостта до таланти и други азиатски пазари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор investor.bg
Коментирай