Ямболските вина с девет златни отличия за три месеца

Ямболските вина с девет златни отличия за три месеца | StandartNews.com

Concours Mondial de Bruxelles добави нови престижни отличия в портфолиото на изба Вила Ямбол

Най-престижният винен конкурс в света добави девети златен медал към колекцията на „Вила Ямбол" само от началото на годината до сега. Доказалата се с качества по света марка Villa Yambol е носител на общо 12 сребърни и златни награди за последните месеци, с което се нарежда сред топ заслужилите внимание марки на пазара. Наградата дойде в 23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles, което бе рекордьор по конкуренция, защото за първи път надпреварата в него бе между 9000 проби от 55 държави. Именно затова и петте отличия - едно златно и четири сребърни, за ямболското вино са изключително голямо постижение и засвидетелстват високите оценки, които 330-членното жури е отредило на това наше вино с традиции, датиращи от 1924 г.

Тази година „Вила Ямбол" взе участие с общо 9 проби от няколко различни реколти. Златният приз бе даден на Cabernet Sauvignon от реколта 2014, като това е осмото поредно признание за качествата на това вино от международна дегустация. Експертите оцениха високо живия му рубинен цвят, уханието на букет от черна череша, тъмни горски плодове, боровинка и нотка касис. Определят го със средна структура и дължина, приятна свежест и апетитен финал с една осезаема, приятна младост. Сребро получиха Cabernet Sauvignon 2015, Mavrud 2014 и 2015, Merlot 2015. В миналогодишното издание на „световното по вино" сребро бе отредено и за Rose Cabernet Sauvignon 2014, което е едно от най-предпочитаните и награждавани розета не само в национален, но и в международен план.

Продукцията на "Вила Ямбол" е добре позната по света, защото избата е от водещите износители на качествени вина в над 20 държави на пет континента. Те се реализират успешно първоначално в Швеция, Финландия, Белгия, Швейцария, Япония и Русия като наливни вина. В периода 1993 – 1994 г. над 70% от вноса на български вина в скандинавските страни се изпълнява именно от Вила Ямбол. До 2003 г. продукцията достига до около 50% от вноса на български червени вина в Япония, Канада, Великобритания, Белгия, Холандия. Избата е и единствената от България, която печели държавния конкурс за износ на Швеция и вече няколко години налага българските вина там. В САЩ позициите й са утвърдени в девет щата. Следват още редица успехи на десетки пазари, но по-интересното е, че в последните няколко години избата е основен партньор на английските вериги хипермаркети, за които се изнася наливно и бутилирано вино Villa Yambol, но под техни частни марки.

Вината на Вила Ямбол са с произход от традиционен лозаро-винарски регион с много добро съчетание на почви и климат за добив на червени и бели винени сортове грозде с отлични качества, което е основата за направа на наистина заслужаващи си вина. Избата обработва над 10 000 дка лозови масиви, като водещи агрономи и технолози следят прецизно и замерват всеки един етап, за да гарантират отлична винена реколта. Част от сортовете, които "Вила Ямбол" поддържа, са Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Пети Вердо от червените, както и Совиньон Блан, Юни Блан, Вионие, Просеко, Мускат Отонел, Тамянка и Александрийски мискет от белите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай