Ядрен ток заменя старите ТЕЦ-ове

Консенсусът в енергетиката е по-важен от този за валутния борд, смята Даниела Бобева

Ядрен ток заменя старите ТЕЦ-ове | StandartNews.com

София. България трябва да затвори няколко стари блока в ТЕЦ-ове, които не отговарят на съвременните екоизисквания, до края на 2015 г. Така ще се лишим от 1770 мегавата базови мощности, заяви по време на конференция за енергийното развитие зам.-министърът на икономиката Иван Айолов. Той обясни, че тези мощности няма как да бъдат заместени от фотоволтаични и вятърни централи, чиято инсталирана мощност към момента е малко по-малка. От думите му стана ясно, че липсващите мощности могат да се компенсират с модерни ТЕЦ-ове и ядрена енергия. "На база на икономически показатели и изисквания за околна среда трябва да се види ще се рехабилитират ли термични блокове и какво ще се прави с ядрената енергия. Ще се удължава срокът на експлоатация на 5-и и 6-и блок в АЕЦ "Козлодуй" или друго", каза Айолов. Той обаче уточни, че не става въпрос за АЕЦ "Белене". В момента работна група подготвя промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници. Те предвиждат въвеждане на данък за ВЕИ-та, какъвто има в доста страни от ЕС. От БЕХ бяха предложили фотоволтаиците да плащат данък от 30% върху приходите си. "Зелените" централи да дават графици колко енергия ще произведат и ако тя бъде повече или по-малко, да плащат за отклонението, предвиждат още промените. До месец ще бъде готова нова енергийна стратегия, каза вицепремиерът Даниела Бобева. Тя отбеляза, че консенсусът в енергетиката е по-важен дори от консенсуса за валутния борд.

ЕСО ще поеме дълговете на НЕК

С отделянето си от НЕК като независим преносен оператор ЕСО ще поеме и изплащането на голяма част от дълговете по банковите кредити на електрическата компания. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на енергетиката Иван Айолов. Той обясни, че в момента се работи по разделянето на двете компании и най-вероятно преди Коледа ЕСО ще подаде заявление в ДКЕВР за лиценз за независим оператор. "За да стане това, трябва да се реши един проблем, по който 4 г. нищо не е правено - разговора с банките", каза Айолов. И допълни, че след интензивните преговори има светлина в тунела, че те ще се съгласят гаранциите по заемите на НЕК да бъдат прехвърлени към ЕСО, както и изплащането на самите вноски към ЕБВР, ЕИБ и "Креди Суис".

КЗК: "Енерго-Про" злоупотребява с монопол

Комисията за защита на конкуренцията обвини "Енерго-Про" в злоупотреба с господстващо положение. Това е във връзка с управлението на разпределителната мрежа на ЕРП-то, чрез което се налагат големи ограничения на производители на ток, инвестирали в модерни технологии като дружеството "Хаос Инвест" например. По този начин "Енерго-Про" ощетява подобни компании и прави вложенията им икономически необосновани, смятат от КЗК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай